ЕС близо до въвеждането на данък върху финансовите трансакции

Данъци

ЕС близо до въвеждането на данък върху финансовите трансакции

На снимката: Д. Дизелблум и П. Московици (Ройтерс)

 

След проведените в събота разговори на финансовите министри на 11-те страни от ЕС, които подкрепят идеята, стана ясно, че те са твърде близко до постигането на решение за въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Това съобщи на журналисти след срещата комисарят по икономиката на ЕС Пиер Московици.

„Днес ние направихме важен, ако не решаващ напредък…Вече сме твърде близко до споразумение“ – това заяви Московици след срещата в Люксембург, добавяйки, че целта е споразумението да бъде финализирано преди края на годината.

Франция и Германия предложиха данъка върху финансовите трансакции (ДФТ) през 2012 г. в разгара на финансовата криза в еврозоната. Едновременно политически сигнал и опит да се преодолеят ексцесиите, сочени като причини за най-тежката финансова криза през последните десетилетия, данъкът се превърна в обект на горещи дискусии откакто беше предложен.

Само 11 от 28-те страни в ЕС приемат по принцип въвеждането на ДФТ, който ще е в допълнение на подобни такси вече в сила като в някои европейски страни като Германия.

„Ние направихме важна стъпка напред“, каза пред репортери италианският финансов министър Пиер Карло Падован след срещата в събота.

Министрите на Германия и Франция се изказаха в същия дух, въпреки че посочиха, че е необходима нова среща през октомври за намирането на общо решение как да бъде наложен данъка, върху какви финансови продукти и конкретната ставка.

Финансовите министри на Германия, Италия, Австрия, Белгия, Естония, Гърция, Португалия, Словакия, Словения и Испания вече се бяха срещали няколко пъти, за да постигнат споразумение, но досега – напразно.

Въвеждането на данъка беше предвидено първоначално през 2014 г., но началната дата беше отложена за януари 2016 г преди новата дата за постигането на политическото решение да бъде отложено за декември и така данъкът да бъде въведен от 2017 г.

„След политическото решение е необходимо време, за да бъде въведен ДФТ – между девет месеца и година“, заяви Московици пред репортерите. 

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “ЕС близо до въвеждането на данък върху финансовите трансакции”

  1. Европейският съюз продължава да запазва сгрешена парична система и подсигурява развитие на жестока стопанска криза.
    При наличие на тази държавна грешка, данъкът върху финансовите тразакции ще донесе нови болезнени щети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *