Лейбъристите си избраха днес своя нов лидер

Великобритания:

Лейбъристите си избраха днес своя нов лидер

След сериозния шамар, който избирателите във Великобритания нанесоха на Лейбъристката партия със загубата на изборите през май, на 12 септември (събота) лейбъристите избраха своя нов лидер. Както се очакваше това е  крайнолевият политик Джереми Корбин, за чиито идеи Студия Трансмедия ви информира в началото на август, когато той обяви за намеренията си.

Джейми Корбин след като бе избран за партиен лидер, 12 септември 2015 г.

Ветеранът депутат и крайно ляв лейбърист спечели убедително надпреварата за партийното лидерство с Анди Бърнъм, Ивет Купър и Лиз Кендъл.

Той спечели 251 417 гласа или 59.5% от подадените гласове с първа преференция – с 40% повече от Бърнъм, който събра 19%. Г-жа Купър бе трета със 17% и г-ца Кендъл – четвърта с 4.5% от подадените гласове.

Общият брой на подадените гласове е бил 422 664 – активност от 76% от имащите право да изберат партийния лидер. Корбин беше подкрепен от твърде малко депутати-лейбъристи, но той спечели гласовете на редовите партийни членове, синдикалисти и всички онези, платили по 3 лири, за да участват в избора.

Поддръжниците го посрещнаха с горещи възгласи, след като той излезе на сцената, за да благодари за избора. Той заяви, че кампанията за избор на партиен лидер е „показала, че нашата партия и нашето движение са страстни, демократични, разнородни, обединени и абсолютно решени да продължим да търсим едно почтено и по-добро общество, което е достъпно за всички“.

В речта си той отдаде дължимото на тримата си опоненти и особена на Лиз Кендъл, с която той имаше най-големи политически различия в турбулентната тримесечна кампания.

Левият лейбърист, прекарал цялата си 32-годишна кариера на задните скамейки в Камарата на общините обеща да работи за една по-толерантна и включваща различните групи Великобритания – и да се справи с „гротескните равнища на неравенство в нашето общество“.Корбин на младини като противник на апартейда в Южна Африка

Депутатът заяви, че първата му проява като лейбъристки лидер ще бъде участието му в демонстрация с бежанци.

Освен това той даде да се разбере, че първият му ден на лидер в парламента ще бъде свързан с острото му противопоставяне на опитите на правителството да „удари профсъюзите с предложения законопроект за синдикатите, който ще се обсъжда в понеделник“.

Министърът на здравеопазването в сянка Джейми Рийд, който е яростен критик на Корбин съобщи, че подава оставка само секунди след победата на Корбин.

Синдикалният лидер Лен Макклоски заяви: „Нашите членове, които с хиляди участваха в избора са ентусиазирани от шанса да се включат в един истински дебат да това какво представлява Лейбъристката партия – какви позиции защитава и каква точно модерна нация желаем Великобритания да бъде“.

Сред по-радикалните политически позиции на Корбин може да се спомене, че той е върл противник на участието на страната в НАТО, обявявал се е против бюджетните рестрикции и програмите за икономии, обявява се за признаването на държавата Палестина и настоява Лондон да се извини за участието си в операцията срещу Ирак през 2003 г., довела до свалянето на Садам Хюсейн. Някои от опонентите му в партията, особено в по-ранните му години на парламентарист са го наричали и "троцкист". 

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *