Бъдещ лидер на Лейбъристката партия се обяви за национализация

Великобритания:

Бъдещ лидер на Лейбъристката партия се обяви за национализация

 

 

Един от водещите кандидати за лидерския пост на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания заяви, че може би отново ще превърне държавната собственост на ключови сектори от икономиката в централен елемент на лейбъристката идеология, възстановявайки политиката, отхвърлена навремето от Тони Блеър

66-годишният Джереми Корбин е най-левичарски настореният от четиримата водещи  кандидати иска да върне лявоцентристката партия към нейните социалистически корени, но опонентите му центристи в партията твърдят, че именно тезата, че лейбъристите са анти-бизнес ориентирани е една от причините за толкова болезнената загуба на изборите през май. Корбин вече заяви, че те национализира отново железопътната и енергийната мрежа, ако спечели властта.

В интервю се за неделното издание на в. „Индипендънт“ той отиде дори още по-далеч, казвайки, че би се радвал, ако партията реши да възстанови своето някогашно водещо кредо – подкрепата за „общата (обществена) собственост на средствата за производство,  разпространение и размяна“.

Бившият лейбъристки лидер и трикратен победител в парламентарните избори зачерта тази политика през 1995 г. като промени параграф № 4 в партийния устав и така преориентира лейбъристите към свободния пазар.
„Мисля, че ние трябва да говорим за това какви са целите на партията, дали това включва възстановяването на параграф № 4 такъв, какъвто беше в оригиналния си вид или пък трябва да е друг, но мисля, че ние не трябва да скромничим по въпроса за общественото участие, публичните инвестиции в промишлеността“, твърди Корбин.
„Бих желал да формулираме набор от цели, които включват обществената собственост върху някои необходими неща като железниците“. 

Следващите общи избори във Великобритания ще са чак през 2020 г. Името на новия лидер на лейбъристите, които като партия претърпяха тежко поражение от консерваторите на премиера Дейвид Камерън през май, се очаква да бъде обявено на 12 септември. Излизането на Корбин напред като водещ кандидат за лидерския пост изненада мнозина, тъй като в началото той имаше трудности въобще да бъде номиниран за поста. Блейър, който беше премиер в периода 1997 – 2007 г. призова партията да отхвърли кандидатурата на Корбин и да се ориентира към по-центристки кандидат, ако иска да се върне на власт.
 

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *