Защо законът „Антикорупция“ не мина

Защо законът „Антикорупция“ не мина

Какво мислят депутатите, които подкрепиха закона, които не го подкрепиха и които се скатаха. Как граждани в интернет коментират решението на парламента

На първо четене "за" гласуваха 101 депутати, "против" – 38, а 72 се въздържаха. ГЕРБ и Реформаторският блок гласуваха в подкрепа, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ и Патриотичният фронт – се въздържаха.

Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия, приета през пролетта. Очакването беше с него да се даде знак, че борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено ще обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата.

Законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.

Законът "Антикорупция" предвиждаше ново специализирано звено да прави проверки за имуществото и конфликта на интереси на личностите, заемащи публични длъжности. Тоест има сериозно подозрение, че депутатите, които ще бъдат засегнати от този закон, гласуваха с „Не“, измъкнаха се от залата или се „въздържаха“. Категоричното отхвърляне още на първо четене фактически елиминира възможността дебатите да продължат и законът да претърпи редакция преди второто четене.

Ако двайсетината депутати от АБВ и Патриотичния фронт, които се водят част от управлението, бяха гласували със "за", проектът щеше да мине.

Веднага след това Меглена Кунева и Радан Кънев казаха, че може би трябва да има преоценка на управляващата коалиция. Бламирането на този закон показва ясно, че битката срещу корупцията ще е тежка, а съпротивата срещу съдебната реформа ще се усилва.

Законът мина с подкрепата на 4 депутатски комисии, а според юристи всяка подготвителна работа е била извършена детайлно и с добра воля. Меглена Кунева нарече отхвърлянето на закона „историческо петно“.

Малко по-късно от ДБГ излязоха с позиция, в която се казва:

"Днес българският парламент не събра достатъчно гласове да подкрепи Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Така беше лепнато историческо петно върху 43-то Народно събрание.“

Липсата на подкрепа за закона от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал против. Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ – от страх или от лични интереси.

Няма смислено обяснение за позицията и на част от ПФ, чиито представители подкрепиха законопроекта в комисиите, но не и в пленарната зала..

А лидерът на ДСБ Радан Кънев написа лаконичното във фейсбук:

 

"Вотът за антикорупционния закон е отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост. ВМРО поне запази приличие.

Призоваваме за засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки и започваме мащабна кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа. Случилото се разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ."

Най-честите основанията за отказ от подкрепа за закона бяха, че той нищо няма да промени, но по време на дебата имаше и сравнения, че той ще е „новото Гестапо“, председателят на бюрото за разследване ще е като началник на тайната полиция Хайнрих Мюлер. Други го нарекоха „лов на вещици“.

Основните критики на депутатите бяха свързани с начина на назначаване на ръководството на звеното, с личността и изискванията за заемане на длъжността председател, с възможността бюрото да разглежда анонимни сигнали и др. Бе предвидено председателят да се предлага от Министерския съвет и да се назначава от президента с указ. По този повод независимият Велизар Енчев възрази:

"Това ще е българското съвременно Гестапо. Цялата власт ще е в ръцете на премиера, в случая Бойко Борисов, а назначаването – от излъчения от него президент Росен Плевнелиев. Все още сме парламентарна република, а не премиерска или президентска република. Затова – председателят на бюрото да се назначава от премиера!" Енчев предложи и пълнолетните деца на управленците да подлежат на проверки. Той предложи също така да се описва и имуществото на пълнолетните деца на властимащите.

Подобно бе и изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров: "Това е все едно сериен убиец да предложи закон за защита на живота, педофил – закон за защита на детето. Тя (Кунева) излъга цялото българско общество, този човек трябва да застане на съд и да бъде съдена за огромни щети.“

Отвърна съпредседателят на РБ Радан Кънев: "Уважаеми колеги, неуважаеми г-н Сидеров, остро възразявам срещу обидни и клеветнически изказвания от трибуната. Опитваме се от една година да пазим някакъв приличен тон в този парламент. Нека не крием страха си от разследване на корупцията. Излезте си и си кажете: „Шубе ме е! Притеснява ме този закон."

И Методи Андреев (ГЕРБ) прикани колегите си да покажат воля за борба с корупцията: "Време е да заявим политическата си позиция, правната – на второ четене. Този закон е един от малкото закони, при които не бива да се разделяме на управляващи и опозиция. Този закон трябва да всява страх в душите на хората, които искат да посегнат на обществените пари, трябва да има превантивно действие. По този закон не може да има въздържали се, сега ще се види кой е за и кой е против корупцията."

Лидерът на БСП Михаил Миков обясни защо левицата не само че няма да се въздържи, а ще гласува "против":

„Ние няма да подкрепим този закон, защото трудно се издържат апологетите на хора на Костов, за които президентът казваше "Иване, кажи си". Този закон няма аргументи, не беше направен анализ на сегашните институции. Механичният пренос на сега съществуващи институти не дава нищо повече", заяви Миков и връщайки се към времето на Иван Костов и "престъпната приватизация".

Методи Андреев отвърна:

„Приватизация беше укорима, много укорима, но най-много се облагодетелстваха вашите хора. Питайте Корнелия Нинова. А вие, г-н Миков, бяхте отговорен фактор, когато назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Вие в момента заявихте, че БСП не желае да води битка с корупцията! Това направихте!"

Светослав Белемезов от АБВ: "Извършен ли е анализ на работата на институциите до този момент, които са пряко свързани с борбата с корупцията…. Създава ли се или не чрез законопроекта среда, която не допуска корупцията? Не трябва само компромис, а по-скоро качество. АБВ ще се въздържи от подкрепа на първо четене."

Мустафа Карадайъ (ДПС):

"Според нас този орган не само не изпълнява своята цел, а създава условия за репресия, политическа саморазправа, изнудване на неудобните. Иначе казано – узаконява се моделът Филип Златанов."

Ето кои не гласуваха закона поименно:

От БСП:

Ангел Найденов, Атанас Зафиров, Васил Антонов, Георги Свиленски, Георги Божинов, Георги Анастасов, Георги Търновалийски, Георги Гьоков, Димитър Горов, Димитър Димитров, Димитър Дъбов, Димитър Желев, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Емил Райнов, Желю Бойчев, Иван Иванов, Кирил Добрев, Кирчо Карагьозов, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Манол Генов, Мариана Бояджиева, Михаил Миков, Петър Кънев, Радослав Стойчев, Румен Гечев, Светла Бъчварова, Стефан Данаилов, Стоян Мирчев, Таско Ерменков, Филип Попов, Чавдар Георгиев, Янаки Стоилов

От АБВ: Борислав Борисов, Георги Кючуков, Иван Станков, Иван Пенков Иванов, Иван Славов Иванов, Кирил Цочев, Лъчезар Никифоров, Мариана Тодорова, Петър Кадиев, Светослав Белемезов

От ДПС: Айдоан Али, Айхан Етем, Александър Методиев, Алиосман Имамов, Бюнямин Хасан, Венцислав Каймаканов, Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Дурхан Мустафа, Ерджан Ебатин, Ердинч Хайрула, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Лютви Местан, Мариана Георгиева, Мехмед Атаман, Митхат Метин, Мустафа Карадайъ, Мустафа Ахмед, Невин Хасан, Петър Чобанов, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Станислав Анастасов, Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова, Хамид Хамид, Хасан Адемов, Хюсеин Хафъзов, Шабанали Дормуш, Янко Янков

ОТ Патриотичен фронт: Валери Симеонов, Валентин КасабоВ, Полина Карастоянова, Юлиан Ангелов, Атанас Стоянов, Борис Ячев, Валентин Николов, Димитър Байрактаров, Емил Димитров, Петър Петров, Христиан Митев

От БДЦ: Борислав Иглев, Кънчо Филипов, Петър Петров, Румен Йончев, Христо Тодоров, Чавдар Пейчев, Явор Хайтов

От Атака: Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Иван Димитров, Илиан Тодоров, Калина Балабанова, Любомир Владимиров, Магдалена Ташева, Миглена Александрова, Николай Александров, Станислав Станилов

Независими: Велизар Енчев, Гюнай Хюсмен, Муса Палев

От форума в интернет:

„Не забравяйте, че повечето политически негодници изпитват чудовищен страх прожекторите да угаснат! Е точно това ще им се случи, но поединично. Спомнете си какви крясъци имаше от магистрати срещу съдебната система, а сега повечето от "гнилите ябълки" просто ги няма. Едни са следствени, други напуснаха, на трети не им помним имената. Така ще стане и с тия хубавци. Едни ще ни обясняват, че са изживели катарзис, други били "за", ама не им било добре обяснено, но унижението няма да им се размине! Депутатите ни не са цвете за мирисане, но тия 110 са пътници към трайна безработица! Без никакво съмнение!“

„Милена Пръмова най-после си намери майстора! Мед ми капе на сърцето!“

Радан Кънев: „Отхвърлянето на антикорупционния закон е изключително лош политически знак към българските граждани и европейските партньори, но най-вече към инвеститорите – местни и чужди – от които очакваме да разкрият бизнес, производства, работни места… Законът предвиждаше въвеждане на единия елемент на румънския антикорупционен модел (за другия – независим антикорупционен прокурор, нямаме съгласие дори от ГЕРБ). Ако става дума за сговаряне между всички фракции извън ГЕРБ и РБ (въпреки прокламираните им "драматични" различия), изплашени от разкриване на собствените им далавери, се налага в откровен разговор с ГЕРБ да преоценим смисъла от съществуване на парламент с прокорупционно мнозинство. Ако става дума за безотговорна демонстрация на лично отношение от ПФ към българския вицепремиер, се налага тежък разговор с тези наши партньори. Резултатът от този разговор, трябва да е ясно съгласие за приемане на твърдо антикорупционно законодателство от дясно мнозинство ГЕРБ-РБ-ПФ.“

„Как да позволят да мине един такъв закон, нали всичките 240 под строй трябва да се запътят с минимална присъда от 10 години към Централния софийски затвор. Те са една организирана престъпна група.“

„Искат от най-корумпираните да се борят с корупцията! Ако народа е умен, на предстоящите избори да изгони от властта тези, които гласуваха срещу закона, БСП, АБВ и Атака!!!“

„Някои тролчетата най-после уцелиха опорната точка на БСП, ДПС и прочие агенти. Лош бил закона… Ами, ако тия креатури мислеха, поне за своя си електорат, що не направиха такъв за борба с корупцията и мафията /и когато бяха на власт и в парламента сега!? КОЙ прави закон срещу себе си и другарчетата!“

„15 законопроекта е изработил и публикувал за обществено обсъждане екипът на правосъдния министър Христо Иванов от началото на мандата си – ноември 2014 г,. досега….и сечено от мафията!“

„Законът срещу корупцията не мина, страхът от него си личеше с парламентарната зала. Корупцията е киселината, която разяжда цялото общество и всички институции! Проблемът на съдебната система е, че тя е корумпирана, проблема на здравната е, че тя е корумпирана, проблемът на местна власт е, че тя е корумпирана. ‪#‎УбийКорупцията.“

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *