Преходът пролетаризира българите много по-тежко отколкото диктатурата на пролетариата.

Преходът пролетаризира българите много по-тежко отколкото диктатурата на пролетариата.

Карикатура на Борис Димовски

Категории Мнения

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

31 коментара към “Преходът пролетаризира българите много по-тежко отколкото диктатурата на пролетариата.”

 1. Да, защото така и разделението на властите не се случи. Член първи се маскирал зад привидни реформи, зад кухи закони, които за нищо не стават, зад цялата тази бутафорна държава и си я командва ли командва.

 2. Ако говорим за средна заплата и производителност на труда – по време на прехода производителността на труда у нас се увеличи в пъти, докато средната работна заплата с в проценти.

 3. Пролетаризирането е световно явление. Само че някъде е по-високо технологично.

 4. Пролетаратът и пролетаризирането сами по себе си не са опасни, стига да не налагат диктатура. По-гадно е мутризирането на държавата. Ето това вече не е световно явление, а си е типично нашенско изобретение. Когато мутрите задават стандартите за законност, за морал, за красиво и грозно, за -справедвиво и несправедливо ето това вече е мно-о-о-о-о-го голямо нещастие .

 5. Високите технологии станаха гробокопач на пролетариата, но не помогнаха на българското население, което след четвърт век преход в по-голямата си част получава доходи, които не му позволяват да възстанови работната си сила. Разбира се, благодарение на децата и внуците на онези, които налагаха Диктатурата на пролетариата – репресивните органи.

 6. То онова си беше диктатура на другариата. Сега обаче наистина има пролетарии – другарите си ги произведоха…

 7. Говорим за съотношението доход – покупателна способност; за бедност – тогава и сега. Причините са отделна тема.

 8. Предлагам да не разменяме реплики, а всеки от нас да защити тезата си в по дълъг текст.

 9. Пролетариатът би трябвало да иска " обединяване", а тук и сега нещо не го виждам, значи не е е пролетиат, а просто опростачване на големи маси, съжалявам, но не съм там.

 10. По-скоро трябва да искаме общество, в което работещите да получават възнаграждения, които им позволяват да възстановят работната си сила.

 11. току що прочех, че пролетариат е класа, чието единствено стойностно притежание е възможността да се труди… и тъй като в България, поне половината трудещи се притежават под някаква форма поне част от някакъв надвижим имот, а другата половина има достъп до социални помощи… и всички заедно и немат кой знай колко добро отношение към труда като цяло… не мога да се съглася, че изобщо има таквоз жуотно като пролетариат в милата скъпа мамковина… smile emoticon

 12. Прехода е естествено продължение на диктатурата. Нека децата на нашите началници да станат началници на нашите деца. Света е глобален. Системата е непобедима.

 13. … Ето, Това трябваше да Прозрат, Предвидят и срещу това трябваше да Работят Девствените ни ПсевдоДемократи … !!! ….

 14. Моите "факти" са общоизвестни: цени на стоки и услуги. Нямам никакъв проблем да ги коментираме тук, пред всички. Това са цифри, съпоставени спрямо реални и официални доходи, като израз на покупателната способност, преди и сега.

 15. Когато някой е диктатор,дори да е пролетарий,той не може да се пролетаризира повече.И всъщност диктатура на пролетариата практически не е имало.Освен на книга,разбира се.Едва ли някой си спомня нещо такова след 1956-та.Пък и преди това.А за пролетаризиране сега въобще не може да се говори – реално няма нито работническа класа ,нито "трудово селячество"…

 16. Защото вместо пролетариата да се превърне в гробокопач, му изкопаха гроба – технологиите.

 17. Мария, не задавам въпрос. Това е факт. В развитите държави вече няма пролетариат. Той съществува там, където азиатският модел на средновековие е мутирал в днешните технологични времена. Китай, Русия, нищо не отхвърля подозрението, че и натовска България, подписала договор за присъединяване към Европейския съюз отсъства. Както го написа гениалният Станислав Йежи Лец: "Всеки век си има своето Средновековие."

 18. Имам подчертана слабост към Лец, но в случая не виждам връзката между конкретния цитат, пролетариата и технологиите. Но аз пък да попитам: гробокопач на кого? Отделен е въпросът, че тази терминология ужасно намирисва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *