Какви са шансовете на Тръмп?

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Какви са шансовете на Тръмп?

 

 

 

 

Днес се появиха резултатите от национално проучване на CNN/ORC, според което преднината на Доналд Тръмп пред останалите кандидати на републиканците сред гласоподавателите на партията е скочила с 5 % . Тъй като президентския дебат се проведе между двете аналогични проучвания, резултатите могат да се тълкуват по начин, че подкрепата за него расте. Всъщност не става въпрос за скок в подкрепата за Тръмп – всъщност онова, на което сме свидетели е укрепване на позициите му сред републиканците.

Проблемът с интерпретациите е в това, какво точно се сравнява. Двете проучвания на CNN/ORC са завършени съответно на 25 юли и 6 август. За сравнение, други две проучвания, дело на „Фокс нюз“ са приключени съответно на 2 и 13 август, което означава, че периодът на провеждането им е по-къс за сравнение.

Това може да бъде визуализирано! В графиката по-долу сме наложили резултатите от проучванията на двата екипа.

Динамика в предпочитанията на гласоподавателите републиканци

Ние сме прибавихме графиката за популярността на Тръмп, изготвена от сайта Real Clear Politics. От тях виждате, че рейтингът на Тръмп продължава да расте след приключването на първото проучване на CNN. Вероятно именно оттам е дошло повишението, отчетено от второто проучване. Забележете, че той се е задържал на равнището на резултатите на Фокс и усреднените данни. Така че не може да се говори за повишаване на рейтинга след дебата.

Тук може да видите и вече отчетените от нас повишаване на рейтингите на Карли Фиорина и Бен Карсон – както и спада за Скот Уокър и Джеб Буш. Интересното е, че CNN  отчита спад за Тед Круз, докато Фокс отчита прегрес. Важно обаче е винаги да се помни, че статистическата грешка може да е причината за разминаванията.

Така че единият извод е, че Тръмп не е напреднал много в анкетите. Но онова, което е направил е гигантска и забележителна стъпка напред в една посока – в положителното отношение към него.

Ако сравним одобрението за Тръмп в двете анкети на CNN, ще видим две големи промени. Положителното отношение към него (тези, които го одобряват минус онези, които не го одобряват) е скочила сред републиканците и е намаляло сред независимите избиратели (графиката по-долу отбелязва  отговорите на регистрираните избиратели). Що се отнася до това, че е изгубил потенциални гласоподаватели – жени – всъщност там няма много, което да се загуби.

Индекс на одобрението на Тръмп

Впечатляващо е как това се съотнася с представянето на Джеб Буш. Общият индекс на одобрение за Тръмп е по-висок от този за Джеб Буш. Естествено е, че има оправданията за статистическа грешка, но все пак, ако някой ви беше казал през март, че Доналд Тръмп ще бъде водещият кандидат в лагера на демократите, вероятно бихте го изгледали с недоверие. Ако на всичко отгоре, той ви беше казал, че ще има еднакво или дори по-високо равнище на одобрение от това на Джеб Буш – вероятно щяха да ви изгонят.

 

Индекс на одобрение за Джеб Буш

И – в допълнение – още нещол Ако се запитате кого републиканците възприемат като най-добрият кандидат да се справи с определени ключови за нацията проблеми – ще откриете, че Доналд Тръмп има значителен прогрес в сравнение със същия въпрос, зададен от CNN през юни.Кой републиканец ще се справи най-добре със следните проблеми

Тези резултати показват подобни резултати от анкета в Айова на CNN. Тръмп се разглежда като най-добрия избор на кандидат, който ще се справи най-добре с икономиката и имиграцията, но така също и с Ислямската държава (липсва в графиката) и социалните въпроси. Буш е втори по тези проблеми, но много по-назад.

Накрая остава един много, много голям въпрос относно Доналд Тръмп – достигнал ли е вече тавана в подкрепата към неговата кандидатура? Всъщност, ние сме донякъде несправедливи към Тръмп – та нали другите кандидати въобще не са се и приближили до неговото равнище на подкрепа. И тогава – когато подкрепата започне да спада, дали той би се консолидирал около някой друг? Попитайте ме сред месец и със сигурност ще Ви кажа повече. За момента е ясно, че расте индексът на неговото одобрение сред републиканците, че за 14 % от избирателите той е втория избор на гласоподавателите и че 38 % от републиканците считат, че той е най-добрият им шанс да спечелят надпреварата за Белия дом.

Така че той може и да има още пространство за разширяване на влиянието си.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *