Атина даде зелена светлина на плана по дълга

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Атина даде зелена светлина на плана по дълга

Задълбочава се разколът в „Сириза“.

 

 

 

 

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и ръководеното от него правителство си осигуриха достатъчно гласове, за да спечелят парламентарната подкрепа за новия пакет финансова помощ за Гърция. В петък сутринта парламентът одобри споразумението чрез гласуване, показало задълбочаващия се разкол в управляващата партия „Сириза“.

Гласуването се проведе след продължило цялата нощ и рано сутринта парламентарно заседание, започнало в 3 ч. на 14 август. Дебатите между различните фракции удължиха процедурата, която беше необходимо спешно да приключи, за да може след няколко часа финансовите министри от еврозоната да одобрят договореностите. След това споразумението трябва да получи ратификация от съответните парламенти, за да може Атина да получи финансовия транш, който да й позволи да посрещне плащанията по дълга следващата седмица. Някои страни като Финландия вече ратифицираха споразумението, а на други им предстои – включително и на Германия.

За пореден път Ципрас трябваше да разчита на подкрепата на опозицията, за да прескочи бариерата от 151 гласа в 300-членния парламент, за да се одобри споразумението. В крайна сметка срещу  плана гласуваха 64 депутати – между тях бившите министри Лафазанис и Варофакис, други 11 се въздържаха, а 3 отсъстваха.

Обсъждането на изискваните от Гърция реформи доведе до нови обвинения към Ципрас от страна на неговите съпартийци за капитулантство и изневеряване на дадените на избирателите през януари обещания. Всичко това заплашва да доведе до разпадане на парламентарната фракция  и може да доведе до нови избори.

Алексис ЦипрасБившият енергиен министър Панайотис Лафазанис, който беше принуден да подаде оставка след гласуването на първия пакет от реформи по настоящия план заяви: „Срамувам се от вас. Ние вече не живеем в демокрация… а живеем в диктатурата на еврозоната“. В навечерието на гласуването той, заедно с други 12 политици от крайната левица заявиха, че са подписали декларация за създаването на ново движение, което ще се бори срещу мерките за икономии. Лафазанис обаче, все още не  е обявил, че напуска „Сириза“.

Финансовият министър Цакалотос по време на нощните дебатиВ защита на новите реформи Ципрас заяви: „Ние приехме едно болезнено решение, водени от чувство за отговорност и направихме крачка назад. Нашата позиция не би била защитима, ако избягаме или се отдадем на фантазии. Ние решихме да останем живи, вместо да се самоубием, твърдейки колко несправедливо са се отнесли с нас“. Ципрас напомни, че Германия, в лицето на финансовия ѝ министър Волфганг Шойбле иска да подкопае гръцката позиция в Европа и да изрита Атина от еврозоната. „След няколко часа… използвайки несправедливи аргументи и несправедливи изисквания, ще бъдем свидетели на опита от страна на г-н Шойбле да се отметне от онова, което вече договорихме“, заяви той, имайки в предвид предстоящата среща на финансовите министри. „Това няма да бъде поражение за Цакалотос или Гърция, а за Европа“.

Положението на правителствената коалиция съвсем не е розово – 43 депутати от "Сириза" гласуваха против или се въздържаха, което е повече от 36 депутати, бламирали първия реформен пакет. Оказва се, че така правителственото предложение е било подкрепено от едва 118 депутати от управляващата коалиция, което е с 2 депутати по-малко от изискуемия от конституцията праг от 120 гласа за спечелването на вот на доверие.

Подобен вот се очаква след 20 август, когато Гърция вече ще е платила дължимите през август суми към кредиторите. Всичко това прави съвсем реална възможността за предсрочни избори през ранната есен.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *