Как казаците си отпечатаха своя валута

Дай милион, дай милион…

Как казаците си отпечатаха своя валута

„Парите станаха по-малко, затова решихме по този начин да помогнем на казаците“, пояснил атаман Поляков – също изобразен на един от купюрите – смисъла на своята инициатива

Фрагмент от купюра от 5 башли          Източник: kazaki-irbis.ru

 

Прокуратурата на Петербург съвместно с полицията и специалисти от Банката на Русия водят проверка по факта за печатането на собствена валута от Православния съюз на казаците“Ирбис“. За това съобщават сайтовете на ведомствата, цитирани от Грани.ру. По информация на правоохранителите повече от 2 милиона банкноти са в обращение.

Информацията за емисията собствена валута се появи на сайта на „Ирбис“ на 4 август. В съобщението се казва: „Казаците за първи път получиха заплати в своята национална валута: грош, алтън и башля. Уточнява се и курсът на валутата: 1 грош е равен на 100 рубли, 1 алтън – на 1000 рубли и 1 башля – на 10 000 рубли.

Общо са пуснати шест купюра. На лицевата страна на банкнотата от 1 грош е изобразен атаманът на „Ирбис“ Андрей Поляков, на обратната страна – Петербург. На банкнотата от 5 гроша е образът на атамана на Всевеликата Донска войска Матвей Платонов, на обратната страна – Новочеркаск; на банкнотата от 1 алтън е казашкият генерал Яков Бакланов и гербът на Краснодар, наричан Екатеринодар; на банкнотата от 5 алтъна – генерал Алексей Ермолов и Москва; на банкнотата от 1 башля – Николай Втори и окупираният Севастопол. И накрая на банкнотата от 5 башли е портретът на Владимир Путин, а на обратната страна – гебът на Автономна Република Крим, останал официален символ на региона и след анексията на Крим от Русия.

„Парите станаха по-малко, затова решихме по този начин да помогнем на казаците“, пояснил Поляков смисъла на своята инициатива. „С грошове, алтъни и башли членовете на общината ще могат да плащат обучението на младежите в казашко-юнкерския колеж, да ремонтираме битовата и земеделска техника. А също така да си плащаме в бръснарницата и за обучение по управление на БТР, с които ходим на екскурзия в града.“

В същото време Поляков обяснил, че грошовете, алтъните и башлите не представлявали точно валута, а ценна книга, дългово задължение. Атаманът обаче не уточнил какви са заплатите на казаците, за да се налага да пускат банкноти на стойност 10  000 и 50  000 рубли.

В средата на май „Ирбис“ откри близо до Петербург паметник на Путин като римски император. Първоначално на главата на Путин е трябвало да има сменяем лавров венец, обаче после се отказали от тази идея. „ Все пак той е наш, руски човек, а с венеца щеше да е съвсем като римлянин“, обяснил Поляков.

 

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *