Уж настинка, а то бруцелоза

Разплод в багажник

Уж настинка, а то бруцелоза

Непревареното мляко може да ви разболее. Честите аборти сигнализират за инфекция

 

 

 

 

Знаете ли, какво свързва думите „козьлогласованиє”/трагична случка/  и „козьлъ”/козел/? Не е старобългарският корен. С днешна дата свързваща е трагедията. Неотдавна козел за разплод бил натоварен в багажник на автомобил. Чрез този нетипичен транспорт животното било пренесено нелегално от съседна Македония в град Рила. Мъжкият се оказал заразен с бруцелоза, която плъзнала наоколо.

Щетите за България

тепърва ще се изчисляват. Месец след злополучния внос,  към 10-ти август, т.г. инфекцията вече е засегнала 169 кози, 2 говеда и 5 овце. Носителство на заразата е открито и у хората. До сега са пострадали  22-ма души -животновъди и ветеринарни специалисти. Пациентите са настанени в столична клиника, където лечението им ще продължи около месец.

Предстои, след евтаназиране на заразените животни, държавата да плаща на собствениците им по 150 лв. за коза и около 200 лв. за овца. Ако се наложи умъртвяване на биволи и крави, сметката ще излезе солена, защото всяко от животните струва около 2000-3000 лв., коментират ветеринари. От Брюксел вече ни е поставена забрана за износ на мляко, млечни продукти и месо извън пределите на страната.

Инфекцията не се предава от човек на човек, но напада хомо сапиенс подмолно

Причинява се от т.нар.бруцели. Това са бактерии от род „Бруцела”. Те могат да проникнат през кожата и лигавиците на човека при непосредствен контакт с животни. Заразата се поема и след вдишване на прахови частици, в които има  бруцели. Най-мащабното й разпространение обаче се дължи на непредпазлива консумация на заразени и непреработени мляко и месо. Друго  коварство на бруцелозата е нейният дълъг скрит период – от 7 до 28 дни, през които пострадалият човек не подозира, че е болен. Внезапно температурата му се повишава, явяват се втрисания и обилно изпотяване. След това може да настъпи светъл период, последван от най-разнообразни симптоми. Когато са от типа „общи оплаквания” /умора, загуба на апетит, главоболие, болки в мускулите/, те обикновено се приемат за настинка.  Понякога симптомите се свързват с неврологични, двигателни, отделителни и други увреждания. За заплаха от бруцелоза в даден регион говорят честите аборти при домашните животни. Ако инфекцията не се овладее, пораженията за човека може да са фатални, защото тя засяга белите дробове, сърцето, черния дроб. При мъжете болестта често уврежда тестисите и простатата. При жените – матката, маточните тръби и яйчниците.

Лечението е скъпо и продължително

Прилагат се минимум два антибиотика /например, от групата на тетрациклините и на аминогликозидите/. При поражения на нервната система се ползва и  антибиотик от трето поколение цефалоспорини.

Необходими са преди всичко строг  граничен ветеринарен контрол, ваксиниране на домашните животни, както и дезинфекция в огнищата на болестта. Млякото трябва да се преварява, а месните и млечните продукти да се предлагат на пазара след предварителна, правилна обработка. Разумно е хората, работещи със съмнителни за бруцелоза животни, да използват ръкавици, очила и маски.

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *