Откриха нитрати в ритуалната вода

Доверявай се, но проверявай

Откриха нитрати в ритуалната вода

Тест-ленти сигнализират за вредните съединения

След като директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров разгласи пророчество на баба Ванга, че съживи ли се кладенецът в Голямата базилика на  Плиска, България ще се оправи, след като с появилата се при археологическите разкопки вода примиер и министри бяха ритуално поръсени, а малки количества бяха взети за освещаване на участък от магистрала «Хемус» и пътен възел «Белокопитово», стана ясно, че избликналата течност е опасна за здравето. От МЗ разпоредиха да се извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ на водата. За сега се знае, че тя съдържа нитрати /соли на азотната киселина/, които двукратно надвишават нормата – 50 мг на литър.

Приeма се, че като самостоятелни вещества нитратите не са опасни за здравето, но при определени условия се променя структурата им и те стават нитрити. В човешкия организъм нитритите се свързват с хемоглобина на кръвта и образуват метхемоглобин. Това спира  притока на кислород към тъканите и води до метхемоглобинемия – болестно състояние, при което посиняват кожата и видимите лигавици на пострадалия, настъпват храносмилателни и други разстройства. Нитратите са най- опасни, ако се превърнат в нитрити още преди да се поемат от храносмилателната система. Когато нитритите попаднат в стомах, чиято киселинност е намалена, те се преобразуват във вещества с канцерогенно действие, познати като нитрозамини. За да избегнем възможните рискове, трябва да следим

какво количество нитрати поемаме

Според СЗО безвредната дневна доза за възрастен човек е 5 мг нитрати на килограм телесно тегло. А най-голямото допустимо количество на ден е до 500 мг.

Значителни количества нитрати се съдържат в колбасите, пушените меса, както и в зеленчуците, обработвани с изкуствени торове. Едрите салати марули, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и пр. зарзавати са по-опасни от средните и дребните. У нас торовете са скъпи и фермерите ги дозират, но в други страни  същите вещества се ползват в изобилие. Според специалисти по хранене и диететика, в момента по-малко нитрати има в българските зеленчуци, отколкото във вносните.  Медиците препоръчват следните

правила за предпазване:

измивайте обилно плодовете и зеленчуците; не яжте загнили и натъртени плодове; отстранявайте „най- нитратните” части на листните зеленчуци /кочан и външни листа/;  изхвърляйте корите и дръжките; изливайте първата вода при варене; избягвайте претоплянето на ястията; приготвяйте салатите непосредствено преди консумация; подправяйте ги  с лимон /в  него има много витамин С,  който спира образуването на нитрити и нитрозамини/; ползвайте тестленти за изследване на нитрати в плодовете, зеленчуците и водата. /Лентичките  могат да се купят в аптечните вериги. / Тези правила са полезни за всички, особено  за малките деца, старите хора, хронично болните, пациентите с храносмилателни смущения и претърпелите тежки операции на стомаха и чревата.  И още – не прибързвайте с пиенето на вода с неизвестно съдържание, дори ако вярвате, че тази течност е магическа и целебна.

 

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *