МВФ поздрави Пекин за мерките около валутния курс

МВФ поздрави Пекин за мерките около валутния курс

 

 

Международният валутен фонд нарече решението на Китай да позволи по-голямата роля на пазарните сили при определяне котировките на юана „заслужаваща поздравления стъпка“. Същевременно Фондът посочи, че Пекин има да извърви още дълъг път, докато валутата започне да плава свободно на световните валутни борси.

Говорителят на МВФ заяви в съобщение, разпространено късно снощи, че „истинският ефект ще дависи от това как новият механизъм се прилага на практика“.

„По-голямата гъвкавост на валутния курс е важен за Китай, който се опитва да направи пазарните сили решаващи за развитието на икономиката и който бързо се интегрира в глобалните финансови пазари“, се казва в съобщението.

С изненадващ ход, рано сутринта във вторник Пекин девалвира юана, което доведе до най-големия еднодневен спад в неговата котировка. Това задейства вълна от критики от американски законодатели и американски индустриалци, които се оплакаха, че така ще трябва да се конкурират с много по-евтините китайски износни стоки.

Финансовото министерство на САЩ, което счита, че юана е доста подценен като курс, възприе похода на изчакването за конкретните резулати от това решение и заяви, че Пекин трябва да продължи бързо към пазарно-ориентирани реформи, който ще позволят на юана и да засили курса си, а не само да го отслаби.

През май МВФ заяви, че юана се търгува около неговата нормална цена, а във вторник вечерта финансовата институция посочи, че решението на Китай може да бъде първа стъпка към по-голяма промяна на нейния валутен режим.

„Ние вярваме, че Китай може и трябва да се ориентира към постигането на система с ефективен плаващ валутен курс в рамките на две-три години“, заяви говорителя на МВФ.

МВФ заяви, че съобщената от Китайската централна банка промяна „нма директен ефект върху критериите, определящи състава на кошницата“ от международни резервни валути, съставена от МВФ. Включването на юана в „специалните права на тираж“, използвани от Фонда е голяма награда за китайската финансова система, която се опитва да увеличи своето глобално влияние.

„Все пак, един по-пазарно определян валутен курс би тласнал напред операциите със специалните права на тираж, ако юанът бъде включен във валутната кошница“.

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *