Кой е Сундар Пичай?

Кой е Сундар Пичай?

 

 

 

Изненадващото съобщение за преструктурирането на компанията „Гугъл“ в новата компания „Алфабет“ не само радикално промени бизнесмодела на Интернет-гиганта, но изтласка на преден план новият изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. Сега той ще ръководи „Гугъл“, която става филиал на новата мега-компания.

Ако името не Ви говори нищо, съвсем не сте сам – Пичай работи вече 11 години за Гугъл, но никога не е влизал в заглавията на вестниците. Каква е историята на Сундар?

Пичай е роден в Тамил Наду – най-южния връх на Индийския полуостров. Той се премества през 1993 г. във Великобритания, за да учи и получава там магистърска степен в Станфорд. Той се присъединява към „Гугъл“ през 2004 г. – точно в момента, когато се задейства Gmail.

През следващото десетилетие Пичай работи върху редица продукти, които имат основно значение за напредъка на компания. След като захапва Google Toolbar, той е вдижещата сила зад браузъра Chrome и Google Apps. Пред 2013 г. той е отговаря за създаването на Android, който в момента Пичай се опитва да превърне в пълен мобилен оператор. Успехът на тези продукти под негово ръковоство би бил достатъчен, за да го изстрелят в орбитата на висшето корпоративно ръководство. Но доколко това ще му помогне на новия пост? Лари Пейдж

И тук точно човешкият елемент влиза в играта. Сведенията за него през годините го представят като наистина внимателен, емпатичен и прозорлив човек. Той е спомогнал за смекчаването на политически имениджърски проблеми, създавайки екипи и издигайки хора, които вършат работата.

Него го характеризират като ефективен и стабилен мениджър, способен да навигира и получава най-доброто от сложната корпоративна стуктура, тихо запазвайки и подобрявайки най-ценните авоари на компанията.

Разбира се, в рамките на тази организационна структура и при новосформираната мега-компания ще мениджира една компания, която ще е по-малка от тази, в която е работил до момента. Но, дори и така, неговата история е история на успеха.

„Тази нова структура ще ни позволи да се фокусираме съществено върху изклюючителните възможности, които имаме вътре в „Гугъл“. Ключов елемент в това отношение е Сундар Пичай“, заяви Лари Пейдж.

„Сундар казва нещата напоследък, които аз бих казал (при това някой път – по-добре!) и затова изключително се радвам на съвместната ни работа Той на практика встъпи в тази дъжност от октомври миналата година, когато той пое продуктовите и инжинерските отговорности за нашите бизнес отдели.

Сергей и аз сме супер развълнувани от неговия прогрес и отдадеността му към компанията. Така че за нас и борда е ясно, че е време за Сундар да стане изпълнителен директор на „Гугъл““.

Категории Компании

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *