Има сделка за третата помощ за Гърция

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Има сделка за третата помощ за Гърция

Преди това обаче кредиторите искат 35 реформи, Ципрас ще трябва да разчита на опозицията.

 

 

Гърция и международните кредитори са постигнали принципно споразумение, съобщиха световните агенции. Така Гърция си осигури финансиране от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност за около 85 милиарда евро в продължение на три години. Атина обаче ще трябва да извърши силно непопулярни реформи.

"Постигнато е принципно споразумение на техническо равнище в Атина", каза говорителката на ЕК Аника Брайдхарт. Все още има малки детайли от него, които трябва да бъдат финализирани.

Постигнато е съгласие по две ключови теми – новия приватизационен фонд, в който за 30 години ще се натрупат държавни активи на стойност 50 млрд. евро, и решаване на проблемите на банките с необслужвани кредити, които достигнаха 90 млрд. евро. Атина и кредиторите вече се договориха за финалните фискални цели, ориентирани към първичен бюджетен излишък от 2016 г. нататък.

Целите, леко променени от по-раншен базов сценарий, предвиждат първичен бюджетен дефицит от 0.25 процента от БВП през 2015 г., а след това 0.5 процента излишък от 2016 г. – 1.75 процента през 2017 г. и 3.5 процента профицит през 2018 г.

Гърция очаква да подпише окончателното споразумения с кредиторите до 18 август, така че да може на 20 август да получи новия транш, с който да покрие плащането към Европейската централна банка в размер на 3.2 млрд. евро.

Споразумението, което предвижда поредица от тежки икономически реформи, ще бъде представено в парламента като проектозакон с две подточки, първата детайлизираща новата тригодишна програма и втората поставяща принципните действия, които Гърция трябва да узакони, за да получи първия транш от кредита.

Oчаква се премиерът Алексис Ципрас отново да разчита на подкрепа от опозицията, тъй като в неговата Сириза има недоволство от условията.

Министрите на икономиката Георгиос Статакис и на финансите Евклид Цакалотос (вдясно) напускат хотела след края на маратонските преговори. Грък чете сутрешните вестници в Атина, 11 август 2015

Според източник на "Ройтерс" от финансовото министерство на Гърция програмата осигурява финансиране от 85 млрд. евро за следващите 3 години. 

Те приключиха малко след 8 сутринта в хотел "Хилтън" в Атина и при излизането финансовият министър Евклид Цакалотос каза, че почти всичко е договорено и са останали само някои малки детайли за стъпките, които правителството трябва да предприеме, преди да получи първия транш.

Гръцкият в. "Катимерини" твърди, че споразумението предвижда 35 мерки, които трябва да се приложат незабавно.

Сред тях са:

– промяна в методиката за облагане на корабните фирми

– намаляване цените на генеричните лекарства

– основна ревизия на системата за социално осигуряване

– подсилване на Службата за борба с финансови престъпления (SDOE)

– премахване на ранното пенсиониране

– спиране до края на 2016 г. на данъчните облекчения за островите

– реформиране според предложенията на ОССЕ на продуктовия пазар

– дерегулиране на енергийния пазар

– продължаване на приватизационната програма.

Агенция "Ройтерс" допълва:

– нови закони за необслужваните кредити на банките

– дерегулиране на пазара за природен газ

– учредяване на независим фонд за държавните активи в Гърция с цел набиране на 50 млрд. евро, от които 75% трябва да отидат за рекапитализиране на банките и намаляване на дълговете

– премахване на данъчните облекчения за фермерите, които сега получават субсидирано гориво за техниката си

– затягане регулациите на системата за събиране на данъчни задължения към държавата

– постепенно разрастване на система, според която самонаетите гърци и дребни фирми плащат данъка си в аванс на базата на прогнозните си печалби

– увеличаване от 4% на 6% на т.нар. "данък солидарност", плащан от всички с доходи от 50  до 100 хиляди евро годишно.

Знамето на ЕС се вее пред сградата на борсата в АтинаАко днес се уточнят и последните пречки, правителството ще може да внесе в сряда проекта на споразумението за ратификация в парламента и депутатите да го гласуват в четвъртък.

В петък ще последва телеконферентно заседание на финансовите министри от еврозоната и предаването на сделката за ратифициране от останалите 18 страни с единна валута.

Целта е всичко да приключи до 19 август, за да получи Гърция от Европейския механизъм за стабилност първия транш навреме, за да направи на 20 август плащане на 3.2 млрд. евро към ЕЦБ.

Очакват се подробности по амбициозната пенсионна реформа, разрешението да работят търговците в неделя, режим за собственост на аптеките, правила за търговията с мляко и хлебарниците. Започва и промяна на условията за колективно договаряне на заплати, обстоятелствата за синдикални протести и за колективните съкращения.

Категории Конфликти

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *