Сингапур отбелязва 50 години независимост

Юбилеи:

Сингапур отбелязва 50 години независимост

 

 

С развети безброй много бели и червени знамена Сингапур започна още в събота пищните тържества, с които днес се отбелязва 50-годишния юбилей от независимостта на страната. Тържествата са повод за демонстрация на национална гордост от страна на управляващата в града-държава партия, която вероятно ще използва случая, за да насрочи избори през следващия месец.

Това ще бъде вторият случай за по-малко от година, в който сингапурците ще се опитат обединени да отбележат необикновения успех на една малка нация – след траура по повод кончината на първия министър-председател на страната Лий Куан Ю през март т.г.

Остров с население от 5.5 млн. души, разположен точно на север от екватора, страната получава независимостта си от Малайзия през 1965 г. и днес се е превърнала в един глобален бизнес хъб, чийто икономически и социален модел е обект на завист от много други нации по света.

Правителството възнамерява да покаже своя успех в един грандиозен парад, който включва облитане от ята изтребители и фойерверки, които ще бъдат наблюдавани от 200 хил. зрители и милиони други по телевизорите.

"На 50 години, намиращи се на височинния базов лагер, ние обръщаме поглед назад и се дивим колко далеч сме стигнали. Благодарни сме на всички онези, които направиха това възможно.“ – това бяха думите на премиера Ли Хсиен Лонг в телевизионно обръщение в навечерието на юбилея.

"От този базов лагер ние можем да погледнемнапред и към новите върхове пред нас. Пътешествието напред не е с прокаран маршрут. Но ние трябва да продължим, защото ние имаме намерението да се справим още по-добре заради нас и нашите деца.“

Ли говори през публиката на концертната зала Виктория – мястото, където баща му, първият премиер на страната Ли Куан Ю създава своята Партия на народното действие през 1954 г. Партията е на власт от независимостта на страната до ден днешен.

Правителството даде допълнителен почивен ден заради юбилея и раздаде на сингапурците големи възпоменателни пазарски чанти, пълнени с национални знамена, закуски и играчки, напомнящи за недалечното минало на Сингапур.

Регионалните лидери, уважили тържествата включват премиера на Малайзия Наджиб Разак и австралийския вицепремиер Уорън Трус.

Официалното лого на тържествата е една червена точка – символ на гордостта и отхвърлянето на чуждата воля, превърнал се като такъв през 90-те години, когато един индонезийски лидер заявява, според журналистически репортажи, че Сингапур е „малка червена точка“ на картата. Символът, заедно с надписа "SG50" с бели букви е навсякъде – върху знамена, автобуси, торти и домакински стоки в магазините.

В 9 ч. сутринта местно време в неделя радиото и телевизията излъчиха запис от речта на Ли Куан Ю, с която обявява Прокламацията си за независимостта на Сингапур от Малайзия.

Очаква се министър-председателят Ли да обяви нови избори в началото на септември. 

Неговата партия показа най-слабите си резултати въобще в историята на страната на парламентарните избори през 2011 г. поради растящото недоволство от растящата пропаст между богати и бедни, главоломно растящите цени на имотите и притока на чужда работна ръка.

Анализаторите очакват партията на Ли да спечели повече гласове този път, благодарение не само на патриотичните и доброжелателни настроения около празненствата, но и поради усилията на правителството да отговори на недоволството на хората.

И все пак, след като знамената бъдат свалени, Сингапур ще трябва да се върне към дебатите как да се съхрани икономическия растеж при очертаващия се нисък естествен прираст, гнева около растящите цени и реакцията срещу дългите години на либерална имиграционна политика.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *