Русия унищожава контрабандни храни

Санкции:

Русия унищожава контрабандни храни

 

 

 

Тонове от годно за консумация свинско месо, изгаряно в екарисажите, цели камиони с качествени сирена мачкани с булдозери в пръстта, тонове ябълки, погребвани в ями – тези кадри от предприетите действия през последните дни от Кремъл за налагане на санкциите върху вноса на хранителни продукти от чужбина се превърнаха в драматичен мизансцен на една кампания, оставила много руснаци в дълбоко съмнение защо се похабява тонове храна в една страна, където милиони хора живеят под границата на бедността.

Предприетите от Москва реципрочни мерки на наложените от Запада санкции срещу Русия заради действията ѝ в Украйна са в сила вече цяла година, но едва миналия четвъртък влезе в сила новия закон, постановяващ унищожаването на внесената контрабандно през границата стока. 

Със закон е забранен вносът на плодове, зеленчуци, месо и сирена от ЕС и от страните, наложили санкции срещу Русия. Москва твърди, че вносителите се опитват да заобиколят наложените ограничения, поставяйки фалшиви етикети, според които стоките  са произведени в Бразили, Беларус или някоя друга страна, която е свободна от санкции.

Още през първия ден, според местен вестник са унищожени над 300 т. храни. От цялата страна идваха съобщения за хванати на границата или на борсите за търговия на едро  съмнителни доставки – 650 кг.ябълки от Полша, унищожени в Новосибирск, 9 т. моркови,смачкани в покрайнините на Москва, доставка ирландско свинско месо, забелязано в склад в гр. Ройтево. По държавната телевизия репортерка на телевизията говореше на живо, докато зад нея един булдозер размазваше пити жълто сирене от „неизяснен европейски произход“.  

Според мнозина тези санкции са рязане на клона, на който се седи. Целта им е да се засегнат западните производители на селскостопански произведения и в някои страни това наистина има сериозен икономически ефект. Въпреки това обаче, цените на хранителните стоки в Русия скочиха като резултат от наложените санкции и последният ход на властите да унищожават вносни стоки предизвиква недоволство, дори сред онези, които са лоялни на правителството.

В страна, където опашките за храни бяха начин на живот преди две десетилетия, съществува дълбоко-вкоренено отвращение от всякакви прояви на прахосничество, поради което 300 хил. души подписаха петиция, предлагаща храната да бъде раздавана на пенсионери или на други нуждаещи се.

Телевизионен водещ в местен телевизионен канал в сибирския град Нижневартовск пусна в мрежата сатирично видео, в което той запали парчета шунка и сирене, купени от местния магазин.

„Аз напълно подкрепям политиката на нашия президент и на парламента ни и искам да внеса нашия малък принос към това Русия да се изправи в цял ръст от клекналото си положение“, заяви той, поръсвайки храната с парафин. „Срамно е, ме нямаме мобилни крематориуми, с които би било по-лесно, тогава щяхме да горим по-големи количества… Гори, гори, ти френска развратнице!  Надявам се това да го види Обама в неговия фашистки Янкиленд. Русия, изправи се!“  

Междувременно в „Туитър“ на популярния адрес @KermlinRussia, се появи шегата, че забраната засяга обикновените руснаци, докато елитът съвсем лесно може да пътува и да се снабдява от чужбина. „Русия ще създаде собствени групи от диверсанти, съставени от деца на депутати и на други чиновници, които ще унищожават хранителни продукти на вражеска територия“, се казва в един от публикуваните туити. 

Дмитри Песков, говорител на Владимир Путин, заяви, че наистина разбира колко визуално шокиращи са кадрите с унищожаваната храна, но тези продукти са внесени контрабанда без сертификат за произход и така не може да се гарантира, че те са годни за консумация – т.е. ще бъде безотговорно да се раздават като хуманитарна помощ за нуждаещите се.

По държавната телевизия водещ журналисти заяви, че водената политика вече има драматичен ефект, цитирайки изявленията на руското бюро по стандартите, според което притокът на контрабандна стока и намаляло над десет пъти след влизането на закона в сила.

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *