Обама не приема намесата на Нетаняху в политическия процес в САЩ

Ядрено разоръжаване:

Обама не приема намесата на Нетаняху в политическия процес в САЩ

 

 

Президентът Барак Обявя намекна вчера, че израелският министър-председател Бенджамин Нетаняху се опитва да се „впише по безпрецедентен начин“ в американската политика.

В интервю за водещия на Си-ен-ен Фарид Закария, което ще бъде излъчено в своята пълнота днес, президентът беше запитан доколко е „подходящо ръководител на чуждо правителство да проектира себе си в чисто американски вътрешнополитически проблем“.

„Бих ви предложил да зададете на самия премиер Нетаняху този въпрос“, отговори Обама, добавяйки: „Не си спомням дори един единствен такъв случай“.

Обама защити сключеното с Иран споразумение, декларирайки, че то е „много добро за Израел“. Отговаряйки на сериозните критики, отправени от Нетаняху, Обама заяви, че „Министър-председателят греши по този въпрос… Мисля, ме можа да покажа, кои са погрешните му презумпции. Всъщност, моят аргумент е верен – това беше най-добрият начин Иран да няма ядрено оръжие – и това не е добро единствено за САШ, но то е също много добро и за Израел“. Кадър от интервюто, взето в четвъртък

Обама каза в същото интервю, че постигнатото през миналия месец споразумение от САЩ и петте останали Велики сили за отменянето на тежките икономически санкции в замяна на ограничения върху ядрената програма постига тази цел „по-добре от всякаква друга алтернатива“.

Конгресмените-републиканци силно се разграничават от оценката на президента, че сделката блокира пътя на Иран към ядрените оръжия, като това мнение се споделя и от някои колеги на Обама от Демократическата партия.

Обама посочи, че решаването на проблема с иранския ядрен потенциал ще направи възможен по-широкия диалог с Техеран по други спорни въпроси – като Сирия например.

„Налице е възможността след като започнахме разговор по този тесен проблем да стартираме и по-обща дискусия, например, относно Сирия и възможността на всички ангажирани страни да достигнат до политически преход там, който ще запази страната цяла и няма да захрани по-нататъшния растеж на Ислямската държава в Сирия и на други терористични организации. Мисля, че това е възмжно“, каза Обама, цитирайки един от акронимите на Ислямската държава. „Не мисля  обаче, че това може да стане незабавно“.

Интервюто на Обама, който в момента вече е на почивка на остров Мартас-винярд е било дадено на Закария в четвъртък, часове преди най-старшият сенатор-демократ, който представлява еврейската фракция в Сената – Чък Шумер да съобщи, че се противопоставя на споразумението. В същото време известни експерти поздравиха в писмо президента да успеха на преговорите. Очаква се през септември Сенатът да гласува резолюцията, с която се изразява несъгласието със споразумението. Обама вече заяви, че ще наложи веднага вето, а на сенаторите остава единствено да съберат достатъчно гласове за две-трети мнозинство, за да отхвърлят президентското вето.

Протести против споразумението в САЩДокато е на почивка, Обама едва ли ще се опита да убеждава законодателите да подкрепят споразумениета. Според секретаря по печата на Белия дом Джош Ърнест, „по-голямата част от времето президентът ще прекара със семейството си или на голф-игрището на острово – или по малко и от двете“.

В интервюто Обама не дава директен отговор на въпроса дали би използвал военна сила, за да предотврати, при провал на споразумението, ситуация, при която Иран би получил ядрено оръжие.

„Моята принципна политика по големите въпроси е да не предпоставям и очаквам провал“, беше отговорът на Обама. „И точно сега няма да очаквам провал, още повече, след като мисля, че имаме много по-добри аргументи“.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *