Известни експерти поздравяват Обама за споразумението с Иран

Ядрено разоръжаване:

Известни експерти поздравяват Обама за споразумението с Иран

 

 

29 водещи американски ядрени физици – включително петима лауреати на Нобелова награда – са изпратили писмо до президента Барак Обама в събота, поздравяващо го за споразумението за ядрената програма на Техеран, постигнато през юли между основните Велики сили и Иран.

Според „Ню Йорк таймс“ в текста на писмото се използват поне 5-6 пъти определенията „иновативен“ и „строг“ за текста на споразумението, продължавайки че то може да послужи като „пътепоказател за бъдещи подобни споразумения за неразпространение на ядреното оръжие“.

Според писмото, Иран е бил „съвсем близо в рамките на няколко седмици“, до момента, когато вече ще е бил придобил достатъчно гориво за производство на ядрено оръжие и само преговорите с Великите сили са преустановили неговата програма.  Пресконференцията при подписването на споразумението

„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че много от подписалите са съветвали администрацията във Вашингтон по отношение на ограничаването и контрола над ядреното оръжие и че много от тях имат еквивалента за най-висок достъп до класифицирана информация, разрешаваща работата върху ядрените оръжия. Сред тях има физици и експерти по контрола над ядрените оръжия като Ричард Гаруин, който помага за разработването на първата водородна бомба и Зигфрид Хекър, който е директор на лабораторията в Лос Аламос, Ню Мексико.

Учените наричат „безпрецедентна“ клаузата в споразумението, която постановява, че инспекторите имат право да посетят всеки обект под подозрение в Иран в рамките на най-много 24-дневен срок.

Писмото отбелязва също, че споразумението забранява въобще изследователската дейност върху ядрени оръжия, „а не само тяхното производство“. Същевременно се посочва, че за разлика от острите критики, че на Иран ще му бъде позволено да заобиколи ограниченията за разработването на такива оръжия след 10 години, те считат, че споразумението „включва важни дългосрочни мерки и процедури за верификация, които ще продължат поне до 2040 г., както и други, които за безсрочни“.

Петимата Нобелови лауреати, подписали писмото са Леон Купър от Университета „Браун“, Шелдън Гланшоу от Бостънския университет, Дейвид Грос от Университета на Калифорния в Санта Барбара, Бъртън Рихтер от Станфордския университет и Франк Уилчек от Масачусетския технологически институт.

Сред останалите подписали знаменитости са и Фриймън Дайсън от Принстън, Сидни Дрел от Станфорд и Ръш Холт – физик и бивш конгресмен.

Конгресът на САЩ има срок до 17 септември да гласува резолюция за отхвърлянето на споразумението, което ще лиши президента Обама от възможността да отмени всички санкции срещу Иран, наложени от Конгреса, а това е важна част от поетите от САЩ задължения по споразумението. Обама обеща да наложи вето, ако тази резолюция мине през двете камари на Конгреса

Резолюцията беше инициирана от републиканското мнозинство в Конгреса. Против се изказаха и редица претенденти за номинацията на Републиканската партия като сенаторите Марко Рубио и Тед Круз. 

В четвъртък позицията на Обама беше сериозно засегната и от неговия лагер след изявлението на видния сенатор-демократ от Ню Йорк Чък Шумер, който декларира официално несъгласието си с постигнатото споразумението. Според него текстът предполага „доста реалния и голям риск, че Иран няма да промени намеренията си и вместо това  – ще използва споразумението, за да преследва престъпните си цели“.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *