50-годишнината на един закон

САЩ:

50-годишнината на един закон

 

На днешния ден преди 50 години – 6 август 1965 г. президентът Линдън Джонсън подписа Закона за избирателните права, който ефективно прекрати продължилото векове лишаване от правото на избор на черните избиратели посредством отмяната на пречките пред гласуването на малцинствата като избирателния данък или избирателния тест.

На церемонията по подписването Джонсън нарича Закона за избирателните права „триумф на свободата, който е толкова голям,колкото, ако беше завоюван с победа на бойното поле“.

Доста по-откровен момент обаче бе речта на президента пред съвместната сесия на Конгреса през предходния март. Конгресът  токущо беше приел Законът за гражданските права – също иницииран от Джонсън, с който се прекратява дискриминацията и сегрегацията в сферата на заетостта и публичните пространства. Опонентите на закона, обаче, бяха успели да отслабят клаузите за гласоподаването.

По време на въпросната реч през март, Джонсън дава свобода на своя гняв: „Последният път, когато един президент изпрати в Конгреса законопроект за граждански права в Конгреса, той съдържаше клаузи за защита на правото на гласуване във федерални избори“, каза той. „Този законопроект за гражданските права беше приет след осем месеца на дълги дебати. И когато този закон дойде на бюрото ми за подпис, сърцевината на тези избирателни клаузи бяха елиминирани“.

По време на речта, чувството на Джонсън за морално разочарование не  може да се сбърка – и това си струва да си отбележи във връзка с миналогодишния игрален филм „Селма“, който представя Джонсън като доста по-колеблив боец за прокарването на Закона за избирателните права отколкото той е бил в действителност. „Грешно е – безапелационно погрешно е, да отричаме на който и да е наш съгражданин – американец правото на глас в тази страна“, казва Джонсън.  

„Той беше винаги ядосан, ако му се наложеше да приеме по-малко, от онова, което искаше“, сподели с мен в имейл журналистът Бил Мойерс, който по онова време е съветник на Джонсън. Джонсън, написа Мойерс, знаеше, че определени клаузи за защита би трябвало да влязат в предходния закон, ако той бъде приет, а други компромиси също трябваше да минат. „Законът за избирателните права, спомня си Мойерс, беше средството да се отменят онези скъпоструващи компромиси“.

Видеото от речта на Джонсън при представянето на законопроекта, съхранявано в Центъра „Милър“ на Университета във Вирджиния, си струва да бъде видян точно днес, ако имате време. Най-острият момент е точно след 15-та минута. Пълният текст на речта е тук

Автор: Джим Рутенберг   Превод: Костадин Грозев

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *