Хирошима отбеляза първата атомна бомбардировка

70 години по-късно:

Хирошима отбеляза първата атомна бомбардировка

Япония отбеляза 70-та годишнината от атомната бомбардировка над Хирошима тази сутрин  като кметът на града Кацуми Матцуи призова президентът Барак Обама и другите световни лидери да ускорят усилията да направят света свободен от ядрени оръжия.

Десетки хиляди японци застанаха в минута мълчание в 8.30 ч, отбелязвайки така момента на ядрения взрив от 1945 г. на церемония в Парка на мира в Хирошима, който е изграден близо до епицентъра на бомбардировката.  След това в небето бяха пуснати няколко десетки гълъба  като символ на мира.

Първата бомба, наречена галено „Малчугана“, убива 140 хил. души, а втората – „Дебеланкото“, пусната над Нагасаки три дни по-късно, убива още 70 хил. души и води до капитулацията на Япония във Втората световна война. 

Матцуи нарече ядрените оръжия „върховна проява на нехуманността и абсолютното зло“, които трябва да бъдат унищожени и критикува ядрените държави затова, че съхраняват ядрените оръжия, за да постигат националните си интереси. Той заяви, че светът все още се огъва под тежестта на над 15 хил. ядрени оръжия.

Той поднови поканата си към президента Обама и другите световни лидери да посетят Хирошима и Нагасаки, за да видят нанесените рани с очите си: „Президент Обама и другите политици, моля елате да видите градовете, засегнати от атомните бомби, чуйте разказите на хибакуша (оцелелите) със собствените си уши и се сблъскайте с действителността на атомните бомбардировки. Тогава, със сигурност ще се почувствате призвани да започнете да обсъждате правната рамка, включително конвенция за ядрените оръжия“.

Средната възраст на оцелелите надвиши 80-години за първи път през 2015 г., поради което съхраняването на техните разкази се счита за важна и спешна задача. През миналата година са починали 5 359 оцелели и така общия брой на загиналите нарасна на 297 684 хил. души.

70-годишнината съвпада с разделение в страната заради намеренията на премиера Абе да прокара непопулярно законодателство, което разширява международната роля на страната във военно отношение.

На церемонията в Хирошима присъстваха представители на над 100 държави, вкл. Великобритания, Франция и Русия.

„Малчуганът“, пусната от бомбардировача Б-29 (с прякор „Енола гей“) разрушава 90 % от града. „Черният дъжд“ от радиоактивни частици, последват от ослепителния и оглушителен взрив и светлинно излъчване и е свързан с повишено равнище на ракови и други свързани с радиацията болести сред оцелелите от взрива.

За бомбардировките над Хирошима и Нагасаки виж предишната публикация на Студия Трансмедия Неудобният Бърчет, с автор Емил Янев.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *