Уникални снимки на тъмната страна на Луната

КОСМОС

Уникални снимки на тъмната страна на Луната

 

 

Забележителни снимки на обратната (Тъмната) страна на Луната на фона на Земята достигнаха до компютрите на НАСА, пропътували над милион и половина километра от камерата EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera) – част от  „Климатичната обсерватория в Дълбокия космос“ на борда на космическия апарат "Дискавъри".

Снимките показват тъмната страна на Луната като сив диск, открояващ се на ярките цветове на земното кълбо, където се различава ясно пространството от Тихия океан до Северна Америка и Северния полюс отгоре.

Въртейки се около Земята, Луната запазва половината от повърхността си постоянно скрита от нашия земен поглед. Въпреки, че тя получава същото количество от слънчева светлина, което достига и до видимата част, тя се нарича „тъмната страна“ на Луната, тъй като винаги е скрита от Земята. Тази страна на единствения спътник на Земята е била неизвестна, преди да се появят първите й снимки, направени от съветския спътник „Луна 3“ през 1959 г.

Двете страни на Луната са твърде различни във физико-географски план. Около 30 % от видимата част е заета от т.нар. „морета“ – големи равнинни области, които някога по всяка вероятност са били водни басейни. Тъмната страна е осеяна предимно с кратери.

Вижте тук видео как Лунният диск преминава между обектива на камерата и Земята.

Поздравяваме читателите на Студия Трансмедия с известния албум на бандата "Пинк Флойд".

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Уникални снимки на тъмната страна на Луната”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *