Как да се противодейства на пропагандната война на Путин?

Публична дипломация и медии:

Как да се противодейства на пропагандната война на Путин?

Някои идеи от консервативния политически спектър

Руският президент Владимир Путин, стремейки се да противодейства на Запада вече е създал голяма информационна мрежа в Централна и Източна Европа, както и вътре в самата Русия. Това твърди сайтът на консервативния тинк-танк „Фондация Херитидж“. Сайтът „Дейли сигнал“ е всъщност мултимедийната новинарска организация на фондацията. Авторката на статиятаХале Дале е  старши изследовател по проблемите на публичната дипломация към Центъра по проблемите на свободата „Маргарет Тачър“ – филиал на Института за Национална сигурност и външна политика към Фондацията.

С настоящата публикация Студия Трансмедия поставя началото на своя нова поредица, посветена на темата за публичната дипломация и нейната роля в  съвременната геополитика. Тази тема е тясно свързана с нашия траен интерес както към най-актуалните международни процеси, така и към техните медийни аспекти, свързани с пропагандата, манипулациите на общественото съзнание, "хибридните войни" и възможността за реалното им противодействие чрез информираност и така нужната днес "медийна грамотност". Надяваме се, че освен информационния заряд на подобни публикации, те ще имат и сериозен образователен ефект – и за младите хора и за по-голямата читателска публика. Бихме се радвали и на обратна връзка в нашата коментарна част – и тук под статиите, и в страницата на сайта във "Фейсбук". През есента възнамеряваме да използваме потенциала на Студия Трансмедия и на нашите партньори за започване на серия прояви, ориентирани къмпо-широка публична дискусия по темата с участието на експерти, журналисти и студенти по политология, история и журналистика. 

Конкретно за настоящата публикация ние не желаем да вземем страна в една очевидно разгаряща се пропагандна война, напомняща донякъде онази от времето на Студената война. Нашата гледна точка е на Вашето новинарско "чичероне", което ще Ви накара да се замислите следващия път, когато "консумирате" какъвто и да е анализ, репортаж или друг медиен "продукт".     

 

 

 *    *    *

 

Войната започна.

Руският президент Владимир Путин, стремейки се да противодейства на Запада вече е създал голяма информационна мрежа в Централна и Източна Европа, както и вътре в самата Русия. Тази мрежа използва много развита методика на работа, включваща координираното използване на социалните мрежи и традиционни медийни канали, както и влияние сред европейски политици като бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

В допълнение, Русия осигурява средства за антисистемни политически партии като Националния фронт във Франция.

Каква е целта на Путин с всичко това?

Според Ан Апълбаул, която заедно с Едуард Лукас публикуваха своята изследователска монография „Игра на думи и игра на война“ целта на Русия не е чисто идеологическа по своя характер, а просто е насочена към съхраняването на власт на Путин и неговия най-тесен властови кръг.

Най-голямата заплаха в тази връзка е антикорупционното движение, представлявано от въстанието на украйнския „майдан“.

Атаките срещу украйнската революция и подкопаването на всякакво желание от страна на руснаците са централните елементи на тази стратегия.

Оттук руското правителство, под ръководството на Путин, използва агресивно своята пропагандна мрежа и води информационна война в целия свят.

Все повече, руската пропаганда играе на струната на три основни теми:

  • ·         Украйна е един провал вследствие на хаоса и анархията;
  • ·         Корумпиращото влияние на Европейския съюз, Съединените щати и въобще на модерността;
  • ·         Путин е гарантът, естествено, на стабилността в Русия.

В Европа Русия работи за разпадането на Европейския съюз и дестабилизирането на НАТО. Русия не би успяла да постигне нищо и по двете линии, но може да създаде хаос в протичащите процеси.

Няма смисъл да посочваме, поне по отношение на Европейския съюз, че Русия чука на отворена врата с разгръщането на кризата в еврозоната.

Това не е първият път, разбира се, в който САЩ са били изправени пред информационна и идеологическа война с Русия и съветските „мозъчни тръстове“.

Студената война беше спечелена от Запада частично на бойното поле на идеите.

Апълбаум, която говори миналия месец в Центъра да анализ на европейската политика (единствената неправителствена организация в САЩ, която играе ролята на "мозъчен център", ориентиран изключително към страните в района от Балтийско до Черно море) заяви, че САЩ трябва да надмогнат и отидат отвъд уроците на миналото.

Тя се аргументира с това, че единствено прокарването на повече позитивни визии за ценностите на демокрацията – традиционният за САЩ подход, не е достатъчно.  

Запада трябва да обнови инструментите в своя арсенал. Руското пропагандно послание е скроено според целта, преследвана във всяка отделна държава – особено в по-малки страни като Чешката република, където слабият медиен пазар позволява лесната манипулация на фактите, осъществявана от руските информационни агенти и мрежи.

В по-големите страни с жизнеспособни и утвърдени медии като Франция, подобен подход е по-трудно.

Скорошен доклад на Европейския фонд за демокрация в Брюксел, озаглавен „Внасяне на повече плурализъм и баланс в рускоезичните медии“ предлага идеи как да се противодейства на руската офанзива.

Една от идеите е да се запълни празнината в местните новинарски потоци, с които се сблъскват руснаците. Местните проблеми просто не се отразяват в руските медии, за да бъде държани в неведение руските граждани.

Друга контрастратегия за САЩ и техните съюзници е да се създава рускоезично съдържание и то да бъде излъчвано към руското население в Европа и евентуално в самата Русия.

И двете стратегии целят повишаването на степента на осъзнаване в Европа на руските престъпни действия, инвестиции и дезинформация.

Това осъзнаване изглежда, че нараства в светлината на руските действия в Украйна.

Вижте статията по темата на Апълбаум и Лукас на сайта "Юръп едж".

Автор: Хале Дале

Уводни бележки и превод: Костадин Грозев

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Как да се противодейства на пропагандната война на Путин?”

  1. И за разлика от твърденията на руслямистките тролове из социалните мрежи, за съществуването им има конкретни доказателства:
    http://bnt.bg/part-of-show/trolska-fabrika-v-sankt-peterburg

    Спамят с лъжи навсякъде и хвалят Вожда. Правят го и в западни медии, възползвайки се от демокрацията, която така мразят и искат да ликвидират. Не съм видял обаче някой да хвали Обама или Меркел примерно. Русия цели да насажда омраза и лъжи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *