НАСА продължи договор с Русия до 2017 г.

Космосмически изследвания

НАСА продължи договор с Русия до 2017 г.

НАСА удължи срока на договора си с Русия за превоза на нейни астронавти до борда на международната космическа станция поради бюджетни съкращения, които забавят съответните частни търговски алтернативи вътре в САЩ.

Удължаването на договора до края на 2017 г. ще струва на САЩ около 490 млн.дол. според текста на изпратеното в сряда писмо до Конгреса от шефа на НАСА Чарлс Болдън.

Сделката, според която американските данъкоплатци ще плащат повече от 80 млн. дол. на човек за превоза с ракетата „Съюз“ идва в момент, когато Вашингтон засилва санкциите си срещу Русия в отговор на нейните действия в Украйна.

„За съжаление, вече пета година Конгресът…не финансира адекватно Търговската програма за пращане на екипаж, за да сме в състояние да върнем още тази година изпращането на хора в Космоса от наша територия, както беше планирано“, пише Болдън в своето писмо. „Това доведе до продължаващата зависимост единствено от космическия кораб „Съюз“ като основното транспортно средство на американските и международните екипажи“.

НАСА свали от употреба космическите си совалки през 2011 г. Тя си партнира с частната компания „Спейс икс“ и с „Бойнг“, за да разработи космически „таксита“, които да транспортират астронавти на и от станцията – изследователска лаборатория на стойност от 100 млрд. долара, летяща на орбита от около 400 км над Земята.

НАСА се надяваше да започне американските си полети към 2017 г., но бюджетните проекти в момента в двете камари на Конгреса на САЩ ще съкратят въпросната програма, което ще доведе до допълнителни закъснения и по-високи цени според Болдън.

Писмото на Болдън беше изпратено до ръководствата на съответните комисии в Конгреса, който контролират НАСА.Централата на НАСА

Зависимостта от Русия за превозването на екипажите до космическата станция е в рязък контраст със забраната от страна на Конгреса върху вноса на руски ракетни двигатели за изстрелването на американски военни космически спътници.

Предизвикана от руското участие в украинската криза, забраната обхваща руските двигатели РД-180, използвани в ракетите „Атлас 5“, произвеждани от „Юнайтид лонч алайънс“  в партньорство с „Локхийд Мартин“ и „Бойнг“.

Също в среда, „Орбитал АТК“, една от двете компании праща товари в Космоса според условията на друга програма на НАСА, заяви, че двойка руски двигатели да нейната преконструирана ракета „Антарес“ са доставени вече в САЩ.  Ракетата на фирмата е в неоперативно състояние след инцидент при изстрелване миналия октомври. Очаква се тя да е готова да полет през март.

Забраната на Конгреса върху руските ракетни двигатели не засяга невоенните мисии в Космоса.

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *