Министър  уволни прокурор в Германия

Министър уволни прокурор в Германия

Скандал около една публикация в Интернет

На фона на родните баталии около съдебната система и евентуалното нейно реформиране твърде интересно развитие има през последните дни в Германия, където се стигна до челен сблъсък между министъра на правосъдието и главния прокурор на страната. Поводът бе публикацията на вътрешни документи на министерството и започнатото в тази връзка прокурорско разследване дали чрез тях не се е стигнало до издаване на държавни тайни.  

Германското правителство уволни главният прокурор на страната. Това стана след като главният прокурор Харалд Ранге обвини министъра на правосъдието Хайко Маас, че се намесва в силно критикуваното решение за начало на разследване за държавна измяна срещу новинарски сайт. Главният прокурор Харалд ЛангеПрокурор Ранге спря миналата седмица разследването срещу сайта netzpolitik.org, докато изчакваше мнението на независим експерт дали сайтът е разкрил държавна тайна, публикувайки плановете за засилване на следенето от страна на държавата на онлайн комуникациите. Личната неприкосновеност е особено чувствителна тема в Германия след практиката на следене на отделните хора от страна на ЩАЗИ  в ГДР и от Гестапо в Третия райх. 

Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви през миналата седмица, че е важно да се защити независимостта на пресата, добавяйки, че се съмнява в опасността за Германия от публикуването на документите. Същевременно обаче, в рядко срещан за страната сблъсък между държавата и правосъдната система Маас декларира, че вече няма доверие в прокурора Ранге след като последният е отправил обвинения за политическа намеса и още повече – след като скандалът е станал публичен. „Днешните изявления и възприетият от федералния прокурор курс са необосновани и създават фалшиво впечатление в обществеността“, каза правосъдния министър. „Ето защо, в съгласие с правителството аз ще поискам от президента на пенсионира главния прокурор“. 
Говорителят на главния прокурор отказа да коментира случая. По-рано през деня, Ранге заяви: „Да се влияе на разследвания, тъй като резултатът, до който те могат да стигнат изглежда политически неприемлив е нетърпима намеса в независимостта на съдебната власт“.
Министър Маас посочи, че и двете страни са се съгласили миналия петък, че правосъдното министерство ще прецени дали публикациите са наистина разкрили държавни тайни и че идеята на прокурор Ранге за независимо експертно мнение трябва да бъде забравена.

Министърът отбеляза също, че към онзи момент Ранге все още не го е бил информирал дали външният експерт е склонен да приеме, че публикуването на вътрешен за министерството документ представлява държавна измяна.

Уебсайтът, носещ името „Политика в мрежата“ призна, че откъсите, които публикува са били или материал, предназначен за заседание на парламентарна комисия при „закрити врата“, или официален документ с ограничено ползване

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *