Бум в издадените дебитни карти през юли

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Бум в издадените дебитни карти през юли

 

Гръцката банкова криза има един положителен резултат, според Блумбърг, и това е широкото разпространение на картовите разплащания.

В страна, където плащането в брой е крал,, а недекларираните транзакции съставляват една четвърт от икономиката, банките са издали над един милион дебитни карти откакто правителството ги затвори за цели три седмици и наложи ограничения върху  разплащанията в евробанкноти. Спешните мерки, които според някой държавни чиновници щяха да доведат до черна борса всъщност водят до точно обратното.

„Алфа банк“ е издала през юли около 220 хил. нови карти – повече отколкото за цялата минала година след като много пенсионери разбраха, че те са принудени да намерят достъп до парите си чрез банкоматите, а освен това и в много сфери според Леонидас Касумис, главен управител на отдела за заеми за домакинствата. Вследствие на наложените мерки за капиталов контрол продажбите с дебитни карти в супермаркетите и бензиностанциите са се удвоили, а в провинцията – даже утроили.

„Капиталовите контроли бяха голям стимул“, заяви Касумис. „Това е добре за търговците, тъй като кешовите наличности са оскъдни. Това е добре и заради банките, тъй като намалява операционните разхози. Но най-добрата новина е за икономиката“. 

Ограниченията върху кешовите трансакции бяха въведени в края на юни след като банките останаха почти без ликвидност и бяха поддържани от пълен колапс чрез помощта от Европейската централна банка. Гърците в момента могат да теглят по 420 евро от своите сметки на седмица, но нямат никакъв лимит върху плащанията с дебитни карти вътре в рамките на страната.

Резултатът е безпрецедентен за страната с най-малък брой електронни плащания на глава от населението в ЕС според данните на ЕЦБ.

Липсата на култура на картовите разплащания допринесоха за слабите резултати в страната спрямо контрола на сенчестата икономика и събирането на данъците, което бе една от причините, накарали Гърция да поиска първия план за спешна финансова от своите партньори в еврозоната и от МВФ през 2010 г.

Увеличаването на броя на картите в обръщение ще помогне в тази насока, тъй като все повече продажби и покупки на стоки и услуги ще се осчетоводяват, според Теодор Калантонис – заместник изпълнителен директор на търговията на едро в „Евробанк ергасиас“. Досега, картовите разплащания се равняват едва на 6 % от общия им обем, което е един от най-ниските равнища в Европа.

Търсенето на системи  за картови разплащания се увеличи главоломно, според Калантонис.

Гръцката национална банка – най-голямата банка в страната е издала над 400 хил. дебитни карти през последните четири седмици.

Броят на активните дебитни карти Виза в Гърция са се увеличили повече от два пъти през юли в сравнение с предходните месеци, според Никос Каланопулос – мениджър за Гърция на „Виза Европа“.

 
Компанията, която обслужва около 60 % от картовите плащания при купувача е отбелязала увеличение от 135 % на картовите разплащания през първите две седмици след налагането на мерките за капиталов контрол според Кабанопулос. През 2014 г. едва 1 от всеки 37 евро плащания в страната е било с дебитни карти Виза, при съотношение 1 от 6 евро в Европа като цяло.

До миналия месец голямото мнозинство от гръцките пенсионери дори не притежаваха карти, което доведе до сцените от отчаяни гърци пред банките в началото на юли, когато те се опитваха да получат пенсиите си след затварянето на банките.

Сцените сега са други – по-младите членове на семейството учат новите притежатели на дебитни карти как да ги ползват.

Много клиенти проявяват желание да платят с карта в кафенето, където работи Александрос Пападакис в централна Атина след налагането на банковите ограничения. Фирмата му се опитват да инсталират съответната система според 31-годишния сервитьор. „Надявам се това да стане навик в Гърция“, казва той.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Бум в издадените дебитни карти през юли”

  1. Здравейте, аз съм Дейвид Мойс лично и регистриран пари заемодателя, аз предложи заемни средства на физически лица и посредник в размер на 2% … всеки заинтересован кандидат трябва да се свържете с нас чрез имейл: stewartlouis001@hotmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *