Вестникът на Тошо Тошев „Преса“ фалира

Вестникът на Тошо Тошев „Преса“ фалира

В дъното на фалита е основният свидетел срещу КТБ Бисер Лазов по нареждане на Делян Пеевски

Снимка за спомен от последния ден в редакцията, пусната във Фейсбук. Маргарита Димитрова и карикатуристът Чавдар Николов

 

Вестник "Преса" спира работа, съобщиха журналисти от медията. Малко преди обяд ръководството е съобщило на служителите, че вестникът с главен редактор Тошо Тошев спира да излиза заради финансови проблеми. Все още няма официално съобщение, но от обяд сайтът на изданието е недостъпен, като излиза съобщение, че се прави техническа профилактика. Първоначално имаше слух, че само хартиеното издание ще спре, а ще остане сайтът на изданието.

По-рано този месец "Обединени свободни медии" АД – дружеството, издател на "Преса" и "Тема", има нов собственик. Според съобщението във вестника акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов са прехвърлили акциите от капитала си на задлъжнялата строителна компания "Интегрирани пътни системи". Дружеството купувач се свързва с Бисер Лазов, който е  част от лагера на депутата от ДПС Делян Пеевски, а основната версия за фалита на изданието е, че това е направено от любимеца на прокуратурата Лазов по заповед на Пеевски.

Вестник "Преса" спира да излиза. "Утре е последният ни брой. Няма как да се справим финансово, затова спираме". Това заявил шефът на "Преса" Тошо Тошев в четвъртък сутринта на хората от екипа. Той не назовал името на ликвидатора на изданието, но на всички е ясно, че става дума за новия притежател на акциите Бисер Лазов, пише Фрогнюз.

Лазов е бившият доверен човек на банкера Цветан Василев, който го предаде и свидетелства срещу него само дни след удара върху КТБ. Лазов и Делян Пеевски имали предварителен план и за овладяването на самите фирми на Цветан Василев чрез подставени лица.Само преди месец "Обединени свободни медии" АД – дружеството, издател на "Преса" и "Тема", се сдоби с нов собственик.

Акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов прехвърлили акциите от капитала си на задлъжнялата строителна компания "Интегрирани пътни системи". Дружеството купувач е свързано по много схеми и начини с Бисер Лазов, който не разбира от медии, но затова пък е в отбора на депутата от ДПС Делян Пеевски.Сделката бе повече от съмнителна. "Интегрирани пътни системи" (ИПС) е свръхзадлъжняло – 13 млн. са дължимите данъци към фалиралата КТБ – почти 100 млн. лв., в Кюстендилския окръжен съд има искане за обявяване на дружеството във фалит. Така издателят се прехвърля от една задлъжняла група към друга, още по-затънала – ИПС, и след месеци и двете дружества могат да се окажат фалирали.

Всичко това става пред очите на съотвените органи и прокуратурата, но никой не реагира.Още през декември 2014 г. някои издания прогнозираха, че ще има фалити на издания от т.нар. "медийна империя" на семейството на Пеевски. Формално вестници, сайтове, телевизии и радиа се водят на някакви лица, но реалният собственик е семейството на депутата. В тези издания работят добри професионалисти, но ръководствата са наясно, кой командва. Именно Пеевски сега изхвърля на улицата над 70 души – репортери, редактори, секретари, фоторепортери и др.

През май Националната агенция за приходите наложи запор върху акциите, които "Интегрирани пътни системи" притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки "Юрий Гагарин" заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка бе наложена и на мажоритарния собственик в "Интегрирани пътни системи" – "Евробилд проект". Същата фирма отново е свързана с Бисер Лазов.

Дружествата са счиани за близки до КТБ и нейния мажоритарен собственик Цветан Василев. Срещу тях данъчните предприемат активни действия с мотива, че има риск да не преведат дължими към бюджета плащания. За разлика от други подобни запори на НАП, в случая с "Интегрирани пътни системи", приходната агенция този път се позовава на ревизия и открита конкретна щета за бюджета.

На 4 февруари охранителната компания "Дар 02" иска несъстоятелност на "Интегрирани пътни системи". После към делото се присъединява още един кредитор – "Еми" АД, а през юни го правят и синдиците на КТБ. Според доклада на парламентарната комисия за фалиралата банка дружеството има просрочени заеми за 88.5 млн. лв., което е 92% от целия дълг. На 5 февруари пък самото "Интегрирани пътни системи" иска от Софийския градски съд да обяви в несъстоятелност "ГАРБ аудиенс рисърч".

Инфраструктурната компания беше финансирана от КТБ, но след затварянето на банката фирмата и дъщерните й компании преминаха в отбора на Делян Пеевски. Още миналото лято бе публикувана информация, че три фирми, свързани с банкера Цветан Василев, които са сред едрите кредитополучатели от КТБ – "Сайга консулт", "Булит 2007" и "БГ корпорейшън", са отпуснали общо 34 млн. лв. към фирмите, които издават "24 часа", "Труд", "Преса", "Тема", "Струма", сайта blitz.bg и т.н. Тези милиони всъщност Пеевски обявил пред издателите като неговото акционерно участие в тези медии. Затова фактически той определял политиката на изданията, кой да бъде очерен, кой похвален и др.

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *