Лятото налага промени в  терапията

Когато градусите скачат

Лятото налага промени в терапията

Зеленият чай утолява жаждата

Щом атмосферната температура надхвърли 28 градуса, въздухът се насища с озон, който затруднява дишането. Така се натоварват белите дробове и сърцето и това е толкова по-осезателно, колкото по-горещо е. Възниква опасност от нарушения във функцията на жизненоважни органи и системи. Най-застрашени са хронично болните.

Приемът на медикаменти

допълнително влошава способността на тялото да се справя с високата температура. Такива случаи се наблюдават при лечение с диуретици /препарати, увеличаващи отделянето на урина/, таблетки срещу високо кръвно налягане, средства за отслабване, успокоителни, антидепресанти, обезболяващи. Ето защо пациентите, които са на постоянна терапия, трябва да се съветват с лекаря си, за възможна промяна в дозировката, докато траят горещините.

Много проблеми създава потната секреция. Когато тя е прекалено обилна и продължителна, може да се появи болестта

милиария

Причината за нея е, че потта разтапя кератина в роговите клетки на кожата, поради което се запушват порите. Така по тялото се получават множество мехурчета с бистро съдържимо. При вторична бактериална инфекция мехурчетата придобиват жълтеникав цвят. Нерядко се зачервяват и сърбят. Необходима е консултация с дерматолог, който може да препоръча подходяща антисептична терапия – с пудри или мазила. Задължително е  да се поддържа идеална лична хигиена.

В жегите не бива да се пренебрегва опасността от

топлинен  удар

Ако той настъпи могат да се увредят сериозно мозъкът, сърцето и други органи.  За това е препоръчително да се носят светли, удобни дрехи и лека, широкопола шапка. Лош вариант е обличането на плътно прилепнали панталони, особено ако са от синтетични материи, защото те затрудняват кръвообращението и водят до т.нар. парников ефект. Най-застрашени са децата и възрастните, поради по-слабите си адаптивни възможности.  Трябва да се пият течности в количество най-малко 2 литра на ден. Излизанията навън по обедно време е желателно да се сведат до минимум, защото в градски условия прегряването настъпва лесно. То може да се провокира от нагорещената мазилка на сградите, затопления асфалт и ограниченото движение на въздуха. В дома също не бива да се допуска застой на топъл въздух. По възможност прозорците  трябва да остават отворени през нощта, а през деня да се ограничава достъпът на слънчевите лъчи чрез щори, пердета, завеси. Физическата работа не бива да е претоварваща. Полезно е два часа преди началото й  да се поемат около 700 мл течности, а по време на работа да се правят почивки на всеки половин час.

За освежаване и добър електролитен баланс

може да се пие солен айрян, доматен или друг вид зеленчуков сок. Полезни са също плодовите сокове – от джанки, сливи, ябълки и други кисели плодове, богати на витамин С. Според бедуини и пътешественици най-доброто средство за утоляване на жаждата е чаят. Днес диетолозите препоръчват зелен чай, до четири чаши дневно. Доказано е, че тази напитка защитава кожата от ултравиолетовите лъчи. Освен това зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително върху функцията на кръвоносните съдове. Добро средство за утоляване на жаждата е минералната вода, тъй като съдържа голямо количество соли и биологично активни вещества. Не е за пренебрегване и прясното мляко. То подпомага овладяването на стреса, нормализира  кръвното налягане. За да повлияе  по-активно срещу жаждата може да се смеси с чай.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *