Защо старите подуправители на БНБ станаха нови

Защо старите подуправители на БНБ станаха нови

Новоизбраните шефове на Централната банка са част от сделка между ГЕРБ и ДПС, която може условно да се нарече „Подуправители срещу съдебна реформа“.

Публикувано на Категории Финанси Сподели

Парламентът сътвори чутовен скандал с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БДЦ, като избра отново за подуправители на БНБ Димитър Костов и Калин Христов. Досегашният главен юрист на централната банка Нина Стоянова беше избрана за подуправител и ръководител на управление "Банково". Това е сухата информация.

Оттук насетне можем само да гадаем, защо въпреки предупрежденията и острото становище с железни аргументи на неправителствената организация "Ние, Гражданите" против този избор, той все пак се състоя. И понеже не ни е дадено да знаем същинските причини за сблъсъка на интереси между основните участници, съдим само по отделни реплики, бълбукане на заинтересовани лица в медиите и делата на народните представители, каквото беше днешното.

Можем например да предположим, че новоизбраните подуправители са част от сделка между ГЕРБ и ДПС, която условно ще наречем „Подуправители срещу съдебна реформа“. Защото едва ли някой се съмнява, че срутването на банката е направено по сценарий, писан от творчески колектив, в който дейно участие имаше депутатът от ДПС Делян Пеевски, естествено, и самото движение. Не можем да отминем и главния прокурор Сотир Цацаров, който влезе в интригата светкавично, което се случва рядко и при специални обстоятелства.

С голяма доза сигурност можем да предположим също така, че предложеният от ГЕРБ финансист Димитър Радев и избран за управител на БНБ, е посочил за подуправители въпросните лица като сделка. Защото не можем да допуснем, че такъв финансов експерт като него ще поиска доброволно да работи с такива естествено или умишлено некадърни надзорници, изненадани от фалита на една от най-големите банки в България.

И ако допуснем, а ние допускаме, че изборът на Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова, е следствие от сценарий, то преизбирането на тримата е повече от логично.

Ето защо.

Европейската комисия изтъкна като причина за започнатата процедура на мониторинг именно УС на БНБ, включително Димитър Костов и Калин Христов, отговорни за нестабилността на банковата ни система. Казано по-просто, от Брюксел твърдят, че надзорниците от Централна банка лошо са надзиравали системата. Което не е вярно. Защото те много хубаво са наблюдавали системата дали се изпълнява сценарият за ликвидирането на посочената от сценаристите банка.

С други думи, преизбирането им е просто наложително, защото конспирация от такъв мащаб не може да си позволи провали. А всеки изхвърлен от схемата,става епотенциално опасен. Явно преизбирането е било толкова наложително, че са били пренебрегнати предупрежденията на сдружение „Ние, гражданите“, че ни чака голям резил откъм Европа. Защото скандална и злепоставяща за страната ни щяла да бъде очакваната искова молба на облигационерите на КТБ, с която те ще заведат дела за измама срещу БНБ в лицето на Калин Христов и на ексминистъра на финансите Петър Чобанов. Причината била свързана с неспазеното обещание КТБ да бъде оздравена и задълженията й към облигационерите изплатени. Въпросното обещание е дадено в Лондон на среща с инвестиционни, хедж и други фондове в лондонското сити при представянето през август 2014 г. на облигационната емисия на правителството на България.

Вина на членовете на УС на БНБ, в това число на Димитър Костов и Калин Христов е и това, че те не са осигурили независимостта на БНБ и това става ясно по време на кризата от 2014 г. Те са надзиравали изпълнението на поръчката КТБ да бъде фалирана и активите й ограбени облекчено за група хора.

„Поради излъганото ни доверие, разбитите ни животи, фирми, планове, предлагаме депутатите добре да обмислят струва ли си да гласуват за управляеми и зависими, напълно дискредитирани в очите на гражданското общество лица, загубили физиономията си, морала и професионализма си“, пишат в предупреждение до институциите от НПО „Ние, гражданите“, подписано от Вера Ахундова:

Преди няколко месеца в писмо предупреждение на „Повече от година след погрома и грабежа над КТБ ирационалните действия, лавината от незаконни решения по казуса, поведението на българските политици, членовете на УС на БНБ, магистратите, водили приключилите или все още нерешените дела, прокуратурата, синдиците на КТБ, засилват все повече гнева и недоумението на българските граждани. Все по-често си задаваме въпроса могат ли политиците, на които сме поверили държавата си, да гарантират  стабилността на банковата система и защитата на интересите на вложителите, каквито са основните цели на добрата банкова политика. А и постигането на тези цели е предмет на редица регулации, произтичащи от Законите за кредитните институции и БНБ, принципите на Базелския комитет за банков надзор, Директивите и регламентите на ЕС.“

Затъмнението КТБ и последващите рецидиви показа наяве язвите на системата. Можем да говорим по-скоро за поделяне на баницата на властта, нежели за разделение на властите, фундаментът на демокрацията. От сдружение „Ние, гражданите“ са подадени над 20 сигнала за фрапантни закононарушения и умишлено увреждане на интересите на вложителите в КТБ, които се превърнаха в „странична жертва” на грабителите

Категории Финанси

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

1 коментар към “Защо старите подуправители на БНБ станаха нови”

  1. При сегашни условия на сгрешена парична система БНБ е обречена жертва, тъй като тя колкото по-добре работи за постигане на обществен икономически настеж, толкова по-силен потециал за криза се развива и щетите са по-големи.
    За успешна БНБ е потребна прекратеност на грешка (спрямо парите негоден начин на държавно управление).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *