Обновеният музей на Вагнер отвори врати

Байройт:

Обновеният музей на Вагнер отвори врати

В съботния ден в Байройт отвори врати обновеният музей на световноизвестния композитор Рихард Вагнер. Това съвпадна с откриването на поредния ежегоден  Вагнеров фестивал с пищната постановка на операта „Тристан и Изолда“, поставена на сцената от правнучката на композитора Катерина Вагнер.

На премиерата присъстваше и канцлерът Ангела Меркел. Канцлерът Меркел с кмета на Байройт и техните съпрузи при откриването на фестивала в събота

Германският композитор е починал през 1883 г., но творчеството му и до днес предизвиква както адмирации, така и противоречиви чувства, свързани с неговите поеми с антисемитско съдържание и особено с начина, по който творчеството му е използвано с пропагандни цели от нацистите по времето на Третия райх.

Реконструираният и обновен музей отразява за пръв път в цялата му пълнота живота на композитора, включително връзките на семейството му с режима на Адолф Хитлер. Обновяването на музея е струвало около 20 млн. евро и в експозицията в момента присъстват оригиналите на антисемитските тиради на композитора от младежките му години. Присъстват и снимки и документи за отношението на неговата вдовица Козима (починала през 1930 г.) и техните внуци и правнуци с Хитлер – който  е обичал музиката на Вагнери и често е посещавал оперни постановки в Байройт.

Музеят на Вагнер е бил открит преди 40 години, но експозицията не е била завършена. Онова, което е липсвало е било точно еволюцията във възприемането на неговата музика през десетилетията след смъртта му и особено отношенията на семейството с нацистите.  

В събота беше открита както чисто новата централна музейна сграда, така и двете стари, които са реконструирани и с обновена експозиция, включваща оперни костюми, аудиовизуални стени, киносалон, кафене и периодично обновяващи се изложби.

Едната от двете стари сгради на музея е вилата, която Вагнер нарича „моят дом“ и която е била сериозно пострадала от съюзническите бомбардировки в края на Втората световна война.

Другата сграда е къщата, в която е живял синът на Вагнер – Зигфрид, който умира също през 1930 г. Неговата жена е от Уелс и именно тя е поддържала по-тесни връзки с Хитлер. Тази къща се открива за първи път за публиката и именно там са изложени на големи видео-екрани споменатите антисемитски поеми. Пак там е и временната изложба за връзките на семейството с нацистите, експонирана преди това в сградата на градската опера – включително снимка на двете племеннички на композитора, хванати под ръка с Хитлер при едно от посещенията му през 30-те години.

Директорът на музея посочи в навечерието на откриването, че „това не е оперен Дисниленд“ и всичко, което не е оригинално, е опаковано в бяла тъкан.

Кметът на Байройт Бригите Мерк-Ербе каза по повод на събитието и приноса на общината към реконструкцията на музея: „Ние трябва да видим нашата история и трябва да работим с тази история. За цялото световно семейство на Вагнер – Байройт е градът на Вагнер и затова аз мисля, че 7 милиона евро е добре изхарчена сума“,

 

 

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *