Минимална заплата $15 на час

Ню Йорк

Минимална заплата $15 на час

 

Работещите във веригите за бързо хранене в Ню Йорк сити ще получават минимална заплата от 15 дол. на час към 2018 г., като същата ставка ще е задължителна за целия щат към  2011 г.

Решението е резултат след продължила  повече от година агитация по темата. Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл вече одобриха подобна ставка за всичко работници в трите града.

При днешния курс на долара това е най-високата почасова надница в света.

За сравнение с други страни – Австралия е близо до почасова надница от 12.50 дол. Повечето европейски държави като Франция и Германия (която въведе минимална надница след последните парламентарни избори) се колебаят съответно около ставка от 10 и 9 долара на час. В Гърция и Испания ставката е под 5 дол., което е близо до 6-те дол. в Япония. В Бразилия е 1.25 дол. на час – разбира се трябва да се отчете, че и стандарта на живот в различните страни е различен.

Часова надница от 15 дол. е, разбира се, изключение и за САЩ като много професии са извън тази ставка. Минималната надница на федерално ниво е 7.25 дол. Повечето щати се приближават до федералната ставка, а не тази от 15 дол.

Освен това има два щата, където минималната надница е под федералната, а други пет щата въобще нямат закон, с който се установява минимална надница.

В Европейския съюз има 6 държави – Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, в които въобще няма закони за минималната работна заплата. Трябва да се посочи, също, че в някои от тези страни като Швеция например, такъв закон не е необходим, тъй като съществуват колективни трудови договори, регулиращи материята, а освен това средните заплати са много по-високи от тези в различни части на Европа.Минимална заплата в САЩ към 1 януари 2015 г.

Във Великобритания наскоро финансовият министър Джордж Осбърн предложи „надница за живеене“, която ще бъде фиксирана на 11.15 дол. с тенденция да достигве 13.93 дол. през 2020 г.

В президентската надпревара кандидатът на демократите Берни Сандърс, сенатор от Върмонт заяви наскоро, че ще предложи законопроект в Конгреса, който ще увеличи федералната минимална надница от 7.25 дол. на 15 дол.

През 2013 г., според Бюрото за трудова статистика, 3 млн. работещи са получавали заплати на равнището или под това на минималната почасова надница, което е съставлявало 3.9% от всички работещи на почасово заплащане.

За много работещи, равнището от 15 дол. на час ще бъде голям подарък от съдбата. В Сиатъл, например, повишаването е облагодетелствало над 100 хил. работещи, което е близо една четвърт от работещите.

Според социологическо проучване на Института „Пю“ малко над 20 млн. работещи (около 30% от всички наемни работници на възраст от 18 години и нагоре) получават заплати близки до минималната.

Данните за европейските страни е от базата данни на „Уолстрийт джърнал“

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *