МВФ и преговорите по гръцкия дълг

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

МВФ и преговорите по гръцкия дълг

 

Международният валутен фонд потвърди в събота, че е получил официалното искане от страна на гръцкото правителство, с което се иска заем за посрещане на  следващите плащания по дълга.

Кристин Лагард – изпълнителният директор на МВФ е получила съответното писмо с искането за заем от гръцкия финансов министър  Евклид Цакалотос.

Така се преодоляват възникналите през седмицата пречки около началото на очакваните, но незапочнали през седмицата преговори с кредиторите за новия план за спешна финансова помощ по гръцкия дълг. Оправдавайки се с логистични затруднения около настаняването на преговарящите началото на очевидно трудните преговори, които предстоят бе отложено от четвъртък за понеделник или най-късно – вторник.

Началото на преговорите стана възможно след като правителството на Алексис Ципрас успя да прокара през парламента, въпреки съпротивата на част от депутатите от управляващата коалиция, втория пакет с реформени мерки, поставени от кредиторите като условие за началото на преговорите. От успешният изход от тези преговори ще зависи приемането на спешния пакет от финансова помощ, без която Гърция би фалирала и би била заплашена от напускането на еврозоната.

Премиерът Ципрас заяви пред парламента при обсъждането на реформите в сряда, че той не харесва пакета от финансова помощ, но това би бил единственият начин Гърция да остане в зоната на общата валута.

Както Студия Трансмедия вече Ви информира МВФ на няколко пъти през последните седмици критикува много от условията, поставени от европейските кредитори на Гърция, но същевременно посочи, че Атина се нуждае от съществено облекчаване на дълговото бреме. Германия и останалите европейски кредитори се противопоставят на такъв подход. Предстои да се види, доколко преговорите ще дадат очаквания резултат и дали сигналите за разнобой в управляващата коалиция би довел до евентуални предсрочни избори през есента.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “МВФ и преговорите по гръцкия дълг”

  1. Все още Фед не осъзнава, че е жертва на държавна грешка и спасението от актуална криза не е в нейна пряка компетентност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *