Кризата в БНР

Кризата в БНР

Съвети за медийни надзорници

В Закона за радиото и телевизията е записано, че при две административни нарушения  или констатирани злоупотреби може да се поиска оставката на генералния директор и ръководството на БНР. Тъй като напоследък членовете на Съвета за електронни медии си блъскат главите как да се отърват от гендира Янкулов и неговата команда, бихме искали да ги улесним с въпросите си.

1. Има ли административно нарушение и нарушена ли е обществената

мисия на БНР чрез  използването на лична власт при многочасовото излъчване на  второразрядни футболни мачове по информационно-музикалната програма „Хоризонт“ и регионалните програми едновременно, които прекъсват утвърдените програмни схеми, музикални и други предавания?  Нарушен ли е лицензът на програмите? Целесъобразно ли е това харчене на средства? Как е отчетено от ръководството на БНР? Как вие го оценявате?

2. Накърнен ли е общественият интерес и обществената мисия на БНР

след прекъсването на преките излъчвания от парламента по Радио „София“ на честота 94.5 мегахерца, предоставена на БНР за тази цел? Накърнен ли е общественият интерес и обществената мисия на БНР след промените в програмната схема на Радио „София“, надградена върху парламентарните излъчвания, след свалянето на предавания за хора с увреждания, за малцинствата и др. и на регионалната тематика?

3. Как оценявате загубата на аудитория и рейтингови позиции на

основните програми  след масираните неаргументираните промени в програмните линии и загубата на лидерска позиция на Програма „Хоризонт“  в радиоефира? Това достатъчно основание ли е за преценка на качествата на управлението?

4. Накърнен ли е общественият интерес и националните интереси,

националната сигурност след едностранното прекратяване и ограничаване на излъчванията на средни и дълги вълни, без предварително съгласуване с възложителя на държавната поръчка, с двата регулатора – СЕМ и КРС,  Парламента и Министерството на външните работи? Ще ви припомним, че излъчванията на тези вълни са възложени на БНР за покритие на страната при извънредни обстоятелства, а друга част от спрените излъчвания засягат предавания на майчин език, предавания  за райони без достъп до други информационни източници при записаното в Конституцията право на пряк, открит достъп до информация на всички граждани и задълженията в този дух на БНР, според ЗРТ?

5. Как гледате на предаването „Часът на директора“, водено от

генералния директор на БНР, което е пряко нарушение на Закона за радиото и телевизията, който забранява на същия да се намесва пряко в програмите? Как оценявате езика, стила и начина на водене на това предаване? Има ли конфликт на интереси, когато директори водят програми и получават хонорари за това?4.

6. Как оценявате подмяната на прекия диалог и участието на

журналистите  в Програма  „Хоризонт“ при планирането на предаванията чрез назначени Програмен и Продуцентски съвет и премахването на достъпа  до съществуващия преди това открит запис от оперативките? Как оценявате подписаните от синдикатите декларации за поверителност и накърняването на лични, гарантирани от закона права и етични правила чрез изкарване на хонорарите на водещи журналисти?

7. Как оценявате от морална, етична и управленска гледна точка

действията на ръководството на БНР, когато на Нова година служебната база в Боровец се закрива изцяло за достъп на служители заради  празници на ръководството на БНР? Това е пример за управленска самозабрава и прецедент в историята на медията.

8. Смятате ли за достоверни предоставените ви от ръководството на

БНР отчети за „реформи“, които са отчетени преди да са били извършени, като т.нар. „структурни реформи“,  по които колеги подписваха договорите и дължностните си характеристики година след отчетения „успех“. Кога са изработени, кога са въведени и кога са отчетени правилниците за дейността в БНР, описани в мениджърския договор на генералния директор и членовете на Управителния съвет?

9. Колко души са назначени в БНР, къде и защо през периода 30 май

2013 г. до 15 май 2015 г., според предоставените ви отчети? Ако хонорарите на журналистите са трън в очите на ръководството, за какво са давани пари за съветници, външни одити, целеви награди и комисионни по договори на хора от рекламните отдели, след като набирането на реклама е пряка тяхна служебна функция?

10. Ако ръководството на БНР ще вика външни фирми да оценяват

натоварването и заетостта, как вие оценявате способността му да преодолее управленската криза?

          Най-накрая – защо преценихте, че недоволството в БНР е „синдикално“, след като протестът е пряк, личен на всеки и синдикатите не са посредници в него? Смятате ли, че при този тотален срив на доверието към ръководството на БНР, изградената непрозрачност,нетърпимост, омраза, арогантност,  груба административна намеса в планирането на програмите все още е възможен диалог с това ръководство, доказало некомпетентността си и незачитането на елементарни етични и професионални норми? Смятате ли, че дискредитирането на протеста ще спаси ръководството от доказаната му неспособност да управлява. Вие вече направите един избор. Направете следващия.

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Кризата в БНР”

  1. Челечето е от тази порода, която е известна от началото на света, като леке. Сиреч личи от далече, че не му е там мястото и грози голямото, върху което е "цъфнал". В много случаи то е поставено там от външни "ръце" за да развали голямото. Лекето само не се отстранява, а който иска да го махне, търси и намира начин да го анихилира! Анихилация му е майката на лекетата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *