Джон Касич също е кандидат-президент

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Джон Касич също е кандидат-президент

 

Губернаторът на Охайо Джон Касич стана шестнадесетият републиканец, заявил своята кандидатура за номинацията на своята партия за следващите президентски избори на 21 юли. 63-годишният Касич е популярен като губернатор на своя голям щат, а същевременно е бил и 18 години конгресмен. Вероятно той ще е последният известен републиканец, който се присъединява към ожесточената надпревара за номинацията.

Първият дебат вътре в партията е насрочен за 6 август и очевидно той ще има доста по-малко време от останалите кандидати, за да набере темпо в кампанията си. За разлика от доста от своите колеги, които се опитват да се разграничат от образа на „професионалния политик“ той се гордее със своя управленски и политически опит: „Аз вярвам, че имам уменията и опита, които ви подготвят за най-важната професия на света“, посочи той пред симпатизантите си в Щатския университет на Охайо, където обяви кандидатурата си.

В момента той заема 14-то място от 16-те кандидати според едно скорощно проучване, което крие опасността въобще да не може да се класира за първия дебат, организиран от „Фокс нюз“. Телевизионната компания, която е известна с това, че представлява дясната част от американския политически спектър е обявила, че в дебата на 4 август ще участват първите десет от кандидатите – републиканци.

Касич се гордее с икономическото развитие на Охайо – когато става губернатор, щатският бюджет е имал дефицит от 8 млрд. дол., а последният бюджет има излишък, при това постигнат без да повишава данъците. Според демократите, това се дължи не на неговата политика, а на възстановяването на американската икономика след последната финансова криза. В момента неговата популярност в един от ключовите щати във всяка президентска кампания е около 54% „одобрение“.

По времето на президента Клинтън през 1997 г. Касич беше член на бюджетната комисия към Камарата на представителите, която постигна двупартиен компромис с президента за балансирането на бюджета.

Консервативните републиканци критикуват Касич за това, че е използвал федерални средства за разширяването на системата на медицински осигуровки в неговия щат в рамките на политиката на Барак Обама. Той обаче се обявява за един консерватизъм, отнасящ се със съчувствие към наркоманите, работещите бедни и инвалидите, а освен иска да не се пращат душевноболни в затворите.

„Бог иска от нас да протегнем ръка на онези, които нямат това, което ние имаме. Това не трябва да бъде трудно в Америка. Защото ние сме такива“, заявява той.

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *