Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Liberté, égalité, fraternité

Всяка Бастилия дочаква своя 14 юли

Парламентаристите да не се държат като Мария Антоанета

 

Преди три месеца Екип Инфохолици – Емил Янев и Кин Стоянов изпратихме свое писмо до президента Плевнелиев и всички народни представители, защото най-безсрамно нарушаваха Закона за радиото и телевизията, който ги задължаваше да обновят състава на Съвета за електронни медии. Малко след това Росен Плевнелиев реагира и номинира Бетина Жотева за член на СЕМ. Каква беше реакцията на медийния комисар в парламента Полина Карастоянова вижте тук: http://glasove.com/komentari/51320-momichetata-na-karierata

Днес, когато по цял свят отбелязват 226 години от падането на Бастилията – събитие, предизвикано от волята на много светли умове да изразяват мнението си с помощта на свободното слово – българската бастилийка, наречена парламентарна комисия по културата и медиите все още не е включила в официалния си дневен ред избора, който противозаконно вече девет месеца не прави. Припомняме отново писмото си, тъй като през изгубените още три месеца избухнаха скандалите в БНР, а свободата на словото се пързаля надолу по ледената писта на корупцията и олигархията.

А Полина Карастоянова да не се прави на Мария Антоанета: „Като няма хляб да ядат пасти, сиреч като няма свобода на словото да кльопат Гого Лозанов“.

 

ПИСМО ДО ВЛАСТТА

 

До президента на Република България

До народните представители в 43-то Народно събрание.

 

Уважаеми госпожи и господа,

Вече близо половин година Народното събрание и президентът на републиката  не упражняват правомощията си по чл. 24. ал. 1 от Закона за радиото и телевизията да обновят състава на Съвета за електронни медии, въпреки, че мандатът на двама от членовете на СЕМ Анюта Асенова и Анна Хаджиева е изтекъл вече от месеци.

Правомощията, които ви дава законът, са едновременно и ваше  задължение.

Гротеската, в която се превърна шестократното освежаване на председателя Георги Лозанов – посочен за председател на СЕМ от трима членове на регулатора, двама от които с изтекли мандати е най-малкото зло в случая.

Наясно сме, че ЗРТ беше услужливо променен през 2010 г. – по  инициатива на тогавашния и днешен новорефрешнат председател Лозанов – така, че:    Чл. 29 (3) Членовете на Съвета за електронни медии изпълняват задълженията си до встъпването в длъжност на новите членове.          Тази безпардонна подмяна в закона си прави откровена подигравка с принципите на мандатност и ротация, залегнали във всяка демократична правова система.

Липсата на ротация сред членовете на СЕМ доведе регулатора до карикатурата на щраус, който си е заровил главата в неустойчивите пясъци на недоглеждането и премълчаването, за да не стане публично известна очевидната управленска катастрофа на последното ръководство на БНР. Че как да си признаят вопиещата грешка от собствения си избор? Ако в началото на 2015 г. СЕМ заседаваше в обновен състав, щеше ли така тихомълком да бъде приет отчетът на БНР за изтеклата година?

Прикривайки избраното от него радиоръководство, СЕМ премълчава, че генералният директор Янкулов наруши закона като отне от парламента парламентарната честота 94.5 MHz. И само това ли?

Защото, когато Вие господин президент на републиката и вие госпожи и господа народни представители не упражнявате правата и задълженията си по закон, как ще очаквате избирателите си да уважават законността?

А докато допуснахте тази ситуация, България слезе на 106 място по свобода на словото в годишната класация на фондация „Репортери без граници“ за 2014 г., изпреварена от Уганда и Непал.

Крайно време е президентът на републиката и Народното събрание да упражнят правомощията си по чл. 24 и чл. 29 от ЗРТ. Очакваме от новите членове на СЕМ да инициират обществено обсъждане за промени в медийното законодателство, което да защити по-добре обществения интерес в програмите на обществените медии. Обсъждане, в което да участват представители на обществото и журналистическата колегия с доказан опит и професионално признание.

Екип „Инфохолици“ – Емил Янев, Кин Стоянов.        

 

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *