Синдикати: световна търговия и политически сметки

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Синдикати: световна търговия и политически сметки

Организираното синдикално движение в САЩ от десетилетия (всъщност от истинския бум в американския синдикализъм, свързан с „Великата депресия“  и последвалата неолиберална реформаторска политика на президента-демократ Франклин Рузвелт през 30-те години на ХХ в.) твърдо подкрепя кандидатите на Демократическата партия за Белия дом. Дори при най-острото противопоставяне между кандидатите-демократи и синдикалните централи (например в президентските избори през 1972 г.) делът на гласувалите за партията членове на профсъюзите рядко е падал под 75%.  Обикновено далеч преди същинската кампания синдикатите обявяват своята подкрепа, а техните структури се включват активно в предизборната надпревара. Затова и кандидатите-демократи са много ревниви към този сегмент гласоподаватели и сериозно ухажват синдикалните босове.

В надпреварата за изборите през ноември 2016 г. в лагера на демократите има един кандидат – бившата първа дама и държавен секретар Хилъри Клинтън, за която се очаква кампанията да е твърде лесна и с предизвестен резултат от конгреса на партията през лятото. В последните седмици обаче се оказа, че серията от скандали и атаки от опонентите-републиканци са повлияли и популярността на кандидатурата ѝ започва да спада като доста избиратели са на мнение, че на нея не може да ѝ се вярва – независимо дали става въпрос за частния адрес на електронната поща или за намеренията за конкретни политически действия при успех в изборите. 

Вероятно и като отзвук на тези развития дойде едно донякъде изненадващо съобщение от основната синдикална централа в страната –  Американската федерация на труда – Конгреса на производствените организации. Политическият комитет на централата е препоръчал на своето ръководство да забави официалната си подкрепа за някой от кандидатите в предстоящата кампания с цел да се постигнат по-добри клаузи в съответната програма по отношение на трудовите отношения и търговската политика.
Според информацията от „Ройтерс“ комитетът е препоръчал предстоящото заседание на Изпълнителния комитет на федерацията да вземе такова решение, което е в неговите правомощия. Съветът може да отхвърли препоръките и да наложи официалното съобщение за подкрепа, въпреки че според някои от източниците подобен ход е малко вероятен.   

Мотивите за искането са в желанието на синдикалистите Клинтън да поеме по-твърд ангажимент срещу Споразумението за транс-тихоокеанското търговско партньорство, прокарвано от президента Барак Обама, но отхвърляно от синдикатите заради ефекта му върху работните места и заплатите в САЩ. Освен това от централата настояват за подкрепа за повишаване на минималната работна заплата. Доколко ще бъде забавено съобщението за подкрепата ще зависи от позицията на Клинтън за мега-търговското споразумение през следващите месеци.

Ричард Трумпка - лидер на АФТ-КПОСрещата на Изпълнителния съвет през следващата седмица вероятно ще обсъди позициите на кандидатите – демократи Клинтън, Барни Сандърс и Мартин О’Мали, а също и тези на републиканеца Майк Хакъби.

Една официална подкрепа за Клинтън точно сега би била сериозен стимул на нейната кампания – и в символно отношение, и в практическо с оглед ролята на синдикатите в кампанията и набирането на средства. В чисто политически план тя и позволила на бившия държавен секретар да консолидира партийната си подкрепа с оглед атаката отляво с набиращата сила кампания на сенатора от Върмонт Барни Сандърс.

Профсъюзната централа обединява 56 отраслови профсъюза и има над 12.5 млн.члена. Нейният президент Ричард Трумка беше заявил по-рано тази година, че е „мислимо“ федерацията на не подкрепи официално никой кандидат в кампанията през 2016 г. Ръководството се опитва да потуши бунта на някои синдикални организации, готови да застанат зад Сандърс заради неговите позиции, особено по търговското споразумение.

За разлика от него, Клинтън просто заявява, че всяко споразумение трябва да включва твърди клаузи в защита на работните места и че тя ще вземе отношение едва тогава, когато има решение за окончателния текст на споразумението. Като държавен секретар Клинтън имаше важна роля в опитите за прокарването на споразумението и засилването на връзките с Азия. САЩ и други 11 страни от тихоокеанския басейн между които Япония, Виетнам, Малайзия, Австралия, Мексико и Канада ще се опитат да постигнат окончателно споразумение следващата седмица на среща на Хаваите.   

Ръководството на централата настоява да се вземе общо решение за федерацията и едва след това членуващите отраслови синдикати да посочат своите предпочитания. Засега позициите на Хилъри Клинтън са доста силни и е малко вероятно Сандърс да успее да убеди ръководството на централата да го подкрепи – единственият вариант в тази посока е той да победи убедително Клинтън в първичните избори и спечели кандидатурата на партията.  Така че накрая вероятно бившата първа дама ще получи подкрепата на централата, но не толкова рано в кампанията и вероятно – с цената на някакви политически отстъпки.

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *