Приватизацията на болниците се оттегля

Приватизацията на болниците се оттегля

Здравният министър  д-р Петър Москов е поел ангажимент да оттегли предложението за поправка в Закона за лечебните заведения, която разрешава приватизация на болници. Това е обявил премиерът Бойко Борисов по време на днешния блиц контрол.

Премиерът е подчертал, че в рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването. Течовете в касата, пътеките в частните болници, и то предимно скъпоструващите, са предмет на здравната реформа. „Търсим максимален парламентарен и обществен консенсус”, е заявил Борисов.

Припомняме, че преди месец идеята за приватизацията на болниците бе приета от кабинета с промените в Закона за лечебните заведения. Текстовете не фигурираха в първоначалния вариант на закона и бяха въведени в последния момент от екипа на д-р Москов.  Това изненада дори финансовия министър Владислав Горанов.

Възможно е  поправките в закона да бъдат гледани още тази седмица, на първо четене.

 

 

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *