Накъде върви световната икономика?

Световни борси

Накъде върви световната икономика?

 

 

Средата на лятото на 2015 г. се оказа горещо времене само в чисто метереологичен, но и в чисто финансов смисъл. Гръцката дългова криза разтърси из основи еврозоната  и постави под въпрос както общата европейска валута, така и самата същност на европейския проект и неговите ценности. Сериозният спад на цените на акциите през последните 4-5 месеца и растящите спекулации на китайските фондови борси поставиха под въпрос дългосрочните перспетиви пред най-голямата азиатска икономика и възможностите за развитие в глобален аспект. Доста се усложниха преговорите около големите мега-търговски споразумения и въобще не е ясно дали ще приключат успешно. Не е ясно и докъде ще доведат опитите за създаване на алтернативна финансова институция на държавите от БРИКС. Като капак дойдоха и новините около уреждането напроточилите се десетилетие преговори около иранската ядрена програма, чиито завършек  на този етап ще имат и дълбоки икономически последствия с оглед статута на Иран като голям производител на енегоизточници.

Сигналите от развитието на събитията са противоречиви. Определено се чувства напрежение сред финансовите среди и борсовите спекуланти, които търсят ориентация в ситуацията и съответно идея как да реагират. На този фон закономерно погледът се насочва към икономиката на САЩ като пътепоказател за това какво предстои.

Средата на юли започнаха да излизат данни за печалбите на отделните големи корпорации за второто тримесечие, което естествено се отразява на борсовите им котировки. Резултатите са по-малко оптимистични от очакваните и оттук през вчерашния ден настроението на проберите беше по-скоро да продават, отколкото да купуват и това прати индексите надолу – за първи път през последните 3-4 дни.

По данни на Асошиейтид прес IBM и United Technologies са сред компаниите са сред тези компнии, чиито резлтатиуте са под очакваните. Същото се отнася са повечето акции от телекомуникационния сектор,за разлика от тези в енергийния, които леко скочиха нагоре.

Движението на борсовите индекси не е нещо извън нормалните вариации. Индексът Dow Jones намаля с 181.12 пункта, което е 1% и приключи на котировка 17,919.29. Nasdaq composite спадна с 10.74 пункта, което е 0.2 % – т.е. на 5,208.12. Индексът Standard & Poor's 500 загуби 9.07 пункта или 0.4% на 2,119.21.

От досега излезлите отчети не може да се правят крайни изводи, защото до момента са излезли едва 12% от отчетите. Така че до края на август и началото на септември може да се очаква ефектът от постигнатото.

Акциите на спаднаха с 10.15 дол.- с 5.9% на ниво 163.07 дол. United Technologies  загубиха 7.7 дол.- със 7% на ниво 102.71 дол.

Сред печелившите са акциите на Harley-Davidson с ръст от  5% или 2.73 дол. на ниво 57.67 дол.

Ще очакваме развитието през следващите дни и ще ви информираме на страницата на Студия Трансмедия.

Категории Икономика

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *