Защо посягаме към бирата?

И зиме и лете

Защо посягаме към бирата?

Пенливата напитка успокоява нервите, укрепва костите, засилва обмяната. Дозата прави лекарството

 

Консумацията на бира у нас през миналата година е 72 литра на глава от населението или 218 чаши пиво на човек.

 

Въпреки нарастващия внос от Европейския съюз, 91% от употребеното пиво е родно производство. В страната ни съотношението между продажбите на бира през заведения за хранене и през магазинна мрежа е 20 към 80. Тези данни бяха представени от Ивана Радомирова, изпълнителен директор на  Съюза на пивоварите в България /СПБ/, на пресконференция, дни преди професионалния празник на бранша – Илинден.

Близо 78% от пълнолетното население в България консумира бира, но  колко от консуматорите познават

здравословните ефекти на пивото?

Съдържащите се в него горчиви вещества активират храносмилането, а различните микроелементи, както и витамините / главно от група В/ успокояват нервната система, действат благоприятно върху кръвоносните съдове.  Пенливата напитка засилва отделянето на урина, подобрява обмяната и укрепва тялото. Не случайно първите сведения за употребата на пиво датират от 7-ми век преди Христа. Съвременни проучвания сочат още много ползи от бирата:

  • Медици от Харвард са на мнение, че хмелът, който придава горчив вкус на пивото, понижава холестерола и е добър източник на вещества, стимулиращи имунната система и намаляващи опасността от рак.
  • Изследване, публикувано в списание на Американската медицинска асоциация, сочи, че хората над 65-годишна възраст, които пият от 1 до 6 халби бира седмично, получават по-голяма защита срещу развитие на старческо оглупяване  /деменция/ в сравнение с въздържателите или употребяващите твърд алкохол.
  • Ендокринолози от университета в Калифорния твърдят, че повечето видове бира съдържат вещества, които предпазват от остеопороза.
  • Според проучвания в Харвард жените, любителки на пивото, имат много по-голяма плътност на костите, отколкото дамите, които не харесват пенливата напитка.

В медицината отдавна е известно правилото, че дозата прави лекарството. Разбира се, поносимата доза е индивидуална. Определя се от пола, възрастта, здравословното състояние, наследствеността, количеството в организма на алкохолната дехидрогеназа /ензим, разграждащ алкохола/. Но има и общи норми. Експерти от Регионална здравна инспекция – София област, препоръчват да се приема пиво в следните дневни дози: за мъже  – до един литър на ден; за жени  – до половин литър / в женския организъм алкохолната дехидрогеназа е по-малко/. Надвишат ли се тези количества, настъпват множество вреди – стомахът се разширява, увреждат се сърцето и черният дроб. Според древна мъдрост «Мярката стои в основата на успеха» и това напълно се отнася за бирата.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *