Консумацията на бира у нас през миналата година е 72 литра на глава от населението или 218 чаши пиво на човек.
Въпреки нарастващия внос от Европейския съюз, 91% от употребеното пиво е родно производство. В страната ни съотношението между продажбите на бира през заведения за хранене и през магазинна мрежа е 20 към 80. Тези данни бяха представени от Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България /СПБ/, на пресконференция, дни преди професионалния празник на бранша – Илинден.
Близо 78% от пълнолетното население в България консумира бира, но колко от консуматорите познават
здравословните ефекти на пивото?
Съдържащите се в него горчиви вещества активират храносмилането, а различните микроелементи, както и витамините / главно от група В/ успокояват нервната система, действат благоприятно върху кръвоносните съдове. Пенливата напитка засилва отделянето на урина, подобрява обмяната и укрепва тялото. Не случайно първите сведения за употребата на пиво датират от 7-ми век преди Христа. Съвременни проучвания сочат още много ползи от бирата:
- Медици от Харвард са на мнение, че хмелът, който придава горчив вкус на пивото, понижава холестерола и е добър източник на вещества, стимулиращи имунната система и намаляващи опасността от рак.
- Изследване, публикувано в списание на Американската медицинска асоциация, сочи, че хората над 65-годишна възраст, които пият от 1 до 6 халби бира седмично, получават по-голяма защита срещу развитие на старческо оглупяване /деменция/ в сравнение с въздържателите или употребяващите твърд алкохол.
- Ендокринолози от университета в Калифорния твърдят, че повечето видове бира съдържат вещества, които предпазват от остеопороза.
- Според проучвания в Харвард жените, любителки на пивото, имат много по-голяма плътност на костите, отколкото дамите, които не харесват пенливата напитка.
В медицината отдавна е известно правилото, че дозата прави лекарството. Разбира се, поносимата доза е индивидуална. Определя се от пола, възрастта, здравословното състояние, наследствеността, количеството в организма на алкохолната дехидрогеназа /ензим, разграждащ алкохола/. Но има и общи норми. Експерти от Регионална здравна инспекция – София област, препоръчват да се приема пиво в следните дневни дози: за мъже – до един литър на ден; за жени – до половин литър / в женския организъм алкохолната дехидрогеназа е по-малко/. Надвишат ли се тези количества, настъпват множество вреди – стомахът се разширява, увреждат се сърцето и черният дроб. Според древна мъдрост «Мярката стои в основата на успеха» и това напълно се отнася за бирата.