Болести в пакети

Родната медицина – Хипократова или пазарна?

Болести в пакети

Разделянето на здравната помощ е като „тука има, тука няма”. Задава се нова корупция и бум на неосигурени

 

 

Неотдавна  61 депутати сезираха Конституционния съд за текстове от Закона за здравното осигуряване. Една  от обжалваните промени се отнася до разделяне на медицинските услуги за здравноосигурените пациенти в два пакета – основен и допълнителен. Представяме вижданията по проблема на известни медици от различни нива в здравната система.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването:

Разделянето в пакети се прави, за да може всички социално-значими заболявания – онкологични, инсулти, инфаркти, цялата детска заболеваемост и всичко онова, което води до трайна инвалидизация и до висока смъртност, да бъде в основния пакет. Той трябва да бъде финансиран 100%, за да може хората да получават навреме медицинска помощ и да не се разкарват от едно лечебно заведение в друго.Лечението на болести от допълнителния пакет обаче е свързано с листи на чакащите, които не са нещо ново. Регламентът кога и по какви причини да се създават такива листи е разписан още през 2011-та година. В тях не могат да се включват пациенти, чиито състояния са животозастрашаващи  или имат заболявания от групата на социално-значимите. От друга страна, един пациент, който е с херния например, но тя не е заклещена, няма необходимост от спешно лечение. Понякога такива хора сами отлагат своето лечение. Ако човекът е в листата на чакащите или лечебното заведение разполага с необходимия ресурс в рамките на съответния месец да поеме пациента, той ще ползва единствено това, което плаща към НЗОК. Но, ако пациентът  иска да мине по-бързо, тогава вече той ще трябва да плаща допълнително в доброволно здравноосигурително дружество.

Д-р Емил Райнов, зам.-председател на Комисия по здравеопазването при 43-то Народно събрание:

Оценка на въздействието, което ще се получи след разделяне на медицинските услуги, не е направена. Определение за съдържанието на пакетите също липсва. За това един мой приятел се шегува – ще играем в ситуацията „тука има, тука няма”. И пациентът ще се притеснява   дали неговата болест ще е в първия пакет, дали няма да е във втория  и тогава да плаща или да чака. Казват, че листи на чакащите съществуват по целия свят. Така е, когато стационарът не може да поеме потока от пациенти. А ние ще бъдем уникален случай – при достатъчно на брой болници с празни легла, при достатъчно кадрови и технологични ресурси, пострадалите ще чакат, защото  няма кой да плати за лечението им.  Разделянето на медицинската помощ на основен и допълнителен пакет тотално ще подкопае солидарността и равнопоставеността на здравноосигурителния модел, но няма да подобри здравните показатели на нацията, които ще се влошават за чакащите.

Със сигурност ще се стигне до нови противопоставяния. Освен бедни и богати, обитаващи градовете и живеещи  в провинцията, здравноосигурени и здравно неосигурени, сега ще има  здравноосигурени по основния пакет и попаднали в групата  на чакащите. Всичко това ще доведе до засилване до  социалното напрежение в обществото. Трябва да признаем, че и в момента пациентите не вярват на лекарите, нито лекарите обичат пациентите. През последните години се наруши този необходим за лечението, интимен механизъм между лекаря и пациента, механизъм, който съществува още от времето на Хипократ. Вероятно ще мине много време, докато преодолеем   противопоставянията. За това ще използваме всички средства на парламентарната опозиция, за да спрем безумието, до което се стигна в здравното осигуряване.

Д-р Красимира Ковачка, зам.-председател на Комисия по здравеопазването при 43-то Народно събрание:

Разделянето на болестите е гореща несправедливост! За всеки пациент заболяването е значимо и след като е редовен по отношение на здравните си вноски, трябва да се лекува навреме. Не е морално такъв пациент да чака и да доплаща. Обществото се нуждае от защита, а не от нарушаване на конституционните му права за равнопоставеност и достъпност на осигурените лица до качествена здравна помощ. Ако липсва такава помощ, ако няма прозрачност и информираност относно състоянието на здравната система, неудовлетвореността на хората ще нараства и ще се загуби мотивацията за здравно осигуряване.

Д-р Хасан Адемов, член на Комисия по здравеопазването при 43-то Народно събрание:

Промените, за които става дума, пораждат неравнопоставеност. Пациентите, попадащи във втория пакет, ще плащат двойно. Един път като внасят здравна осигуровка, която трябва да покрива основния, и допълнителния пакет, и втори път – ако не искат да чакат за лечение. При въвеждане на здравна застраховка в допълнителното осигуряване, ще се смесят два модела – осигурителен и застрахователен, което го няма никъде по света. Това ще е чисто нашенска новост. От нея обаче никой няма да спечели.

Проф. Ива Петкова, национален консултант по офталмология: Голяма част от очните увреждания ще попаднат в допълнителния пакет и на тези пациенти ще се наложи да чакат или доплащат. В офталмологията обаче има болести, от които се ослепява, особено ако се занемарят изследванията и лечението им. Колкото и да не са скъпи изследванията, те все пак за социално по-слабите хора са едно перо. Така слепотата, до която може да се стигне при глаукома, макулна дегенерация и други заболявания, рефлектира върху обществото. Очните страдания също имат огромна социална значимост. Би следвало да се направят промени в доболничната помощ и да се осигурят за нашите пациенти достатъчно направления, а не направленията да са приключили още в началото на месеца.

Проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет в Плевeн:

Разделянето е свързано с високоспециализираната медицина. Ако я иска пациентът, ще трябва да си плати. Така е в модерното здравеопазване. Аз одобрявам оформянето на  два пакета от медицински услуги за здравноосигурените пациенти. Одобрявам реформите в Закона за здравното осигуряване.

Д-р  Илко Семерджиев, почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване /МИЗЗО/:

Не може да бъде прието нещо, като не се знае какво е. Досегашният пакет, осигуряван от здравната каса беше основен и универсален. Сега този фундаментален пакет се разбива на два подпакета, като единият отново се нарича основен, но това е заблуда за обществеността, а другият подпакет е откровено допълнителен. Така  се изкривява здравноосигурителният модел. При него справедливостта изчезва. Нарушава се принципът на равнопоставеността. Извършва се дискриминация по диагнози, създава се корупционна среда. Разделянето на медицинските услуги ще откаже коректните платци от здравното осигуряване. Възможно е през следващата година здравните вноски да намалеят и вероятно ще има бум на неосигурени, защото ще липсва мотивация за плащане. Ще стане както, когато Симеон Дянков взе онези 2 млрд. лв. от здравната каса, още хора ще спрат да си внасят осигуровките. Реформата, която в момента се извършва, е авантюристичен акт, от който последствията ще бъдат лоши.

Д-р Клара Балджиева, председател на Национално сдружение на педиатри-специалисти от извънболничната помощ /НСПСИП/:

Не мога да се ангажирам с  коментар. Този въпрос е на министерството, не е на детското здравеопазване. По пакетите още няма яснота, всичко е в ранен етап. Аз съм педиатър и за мен  е много по-важно, че от Министерство на здравеопазването осигуриха ваксини за децата.

Д-р Методи Янков, управител на столичната Многопрофилна болница за активно лечение “Сердика”:

Вижте, аз съм директор на болница и от тази позиция няма да коментирам разделянето на здравната помощ. Обаче имам мнение по въпроса, защото съм и пациент.Но при положение, че пациентските организации се държат така, сякаш са от друга планета, аз няма да им вадя кестените от огъня.

Вместо коментар

Докато записвах споделеното от нашите медици, се опитвах да си представя какво би се случило, ако машина на времето ги пренесе в древния остров Кос. Сигурно там,  между синевата на небето и морето, в мраморен асклепион ще ги посрещне Хипократ. Разбира се, той ще ги приеме като свои гости и ще настоява да му да разкажат за днешното общество, за чудесата на високотехнологичната медицина. Но, когато учителят ги попита пазят ли неговите послания  – „уважавай човешката личност, съхранявай всеки човешки живот, помагай на болния или поне не вреди, пази чисто името си на лекар”, някои от гостите ще сведат очи…  

А може би не е нужно толкова далечно пътуване. Достатъчни са две неща – усещане за човечност /с него мнозина тръгват към медицинската професия/ и осъзнаване, че сега България повече от всякога се нуждае, не от тяснопартийни политики, не от лични сметки, а от национален консенсус за намиране на работещи решения,  с които да постигнем по-добра здравна система, доверие в общуването и високо качество на живот.

 

 

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *