д-р Москов: чрез икономии към здраве

Здравната реформа

д-р Москов: чрез икономии към здраве

Препоръките на ЕК за здравеопазването ни ще бъдат приети от Съвета на министрите на 14 юли

Автор: д-р Ваня Шипочлиева

 

Недостатъчно финансиране, много слаби резултати от полаганите грижи и неефективно усвояване на ресурситова са основните проблеми на България в здравния сектор, се казва в анализ на Европейската комисия. Проблемите са докладвани от Филип-Михаил Домански, представител на здравната дирекция към Еврокомисията, на състоялото се на 7 юли т.г. трето заседание на Съвета „Партньорство за здраве" в Министерски съвет. На същото заседание тревожни данни са изнесени от постоянния представител на Световната банка за България Антъни Томпсън – всяка година около 4% от българските семейства изпадат под линията на бедността поради доплащане на здравни услуги, 20% от хората с ниски доходи нямат достъп до медицински грижи, населението на страната застарява, но не са достатъчно застъпени дългосрочните и продължителни грижи за хората.

В здравния сектор

една от препоръките на ЕК е: премахване на финансовия натиск върху българските пациенти, осигуряване на равен достъп до медицинска помощ, обвързване на здравеопазването в по-голяма степен със социалните грижи.  Това е хуманно, но как ще се случи, като се има предвид букетът от идеи на здравния министър д-р Петър Москов? Например, неотдавна  той издигна девиз – чрез икономии към здраве. Според него, достатъчно е три дни българите да не пушат цигари, да не пият кафе или алкохол, за да спестят 16,80 лв., колкото е месечната здравна вноска. Така хем ще сме здрави, хем осигурени, твърди министърът. На пръв поглед съветът звучи благоразумно и дори признанието на здравния ръководител, че той самият е пушач, не  дразни особено. Но е смущаващо, че апелът му е към хора, чието битие д-р Москов очевидно не познава. Част от тях пият ментета, само ако им подхвърлят милостиня и допушват фасове, защото са без работа и без доходи. Част от тях системно гладуват. Част от тях ровят в кофите за боклук или търгуват с кръвта си, за да оцелеят.

Наистина има българи /около 250 хиляди/, които могат да се осигуряват за здраве, но не желаят да направят това. Обаче други – няколкостотин хиляди души, искат да се осигуряват, а крайна бедност ги заклещва на дъното. Цифрите са ориентировъчни. В момента у нас има цели райони, където безработицата е над 80%.  Не е ясно как живеещите там ще платят своите вноски, съобразявайки се със  Закона за здравното осигуряване. Пълна загадка е от къде ще вземат близо 600 лв. сега или над 1000 лв. догодина, за да се включат в системата. Преди месеци здравният министър обяви, че   

държавата ще се погрижи за бедните. Но как?

Първо те ще бъдат подложени на социална анкета.  Ще трябва да се провери дали са регистрирани на трудовата борса, дали не са отказали работа и наистина ли нямат имот на свое име. Явно – процедурата е тромава и едва ли скоро да се улесни, а обещаната грижа започва да прилича на прах в очите на хората,чието търпение вероятно има граници.

Интересен факт е, че препоръките на ЕК към България по отношение на здравеопазването ни ще бъдат приети официално  от Съвета на министрите на 14 юли. /Денят е национален празник на Франция, началото на Великата френска революция./  Не е за пренебрегване това, защото предлаганите от д-р Москов икономии за здраве  са  в еднаква тоналност с думите на Мария Антоанета: „Като нямат хляб, пасти да ядат”. Изводът се налага от само себе си /представителите на изпълнителната власт да внимават за съвпаденията и отношението си към гражданите/.

 

 

 

Категории Моделът

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *