Гърция ще изплати 6.8 млрд. евро на кредиторите си днес

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Гърция ще изплати 6.8 млрд. евро на кредиторите си днес

Гръцките банки отново отвориха врати днес след триседмична „ваканция“ и въвеждане на капиталов контрол

До края на деня Гърция ще изплати 6.8 млрд. евро на кредиторите си от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и централните банки на страните от еврозоната, предаде агенция "Блумбърг", цитирайки анонимен източник.

Очаква се до края на деня гръцките власти да се разплатят с ЕЦБ (в размер на около 4.2 млрд. евро), да осъществят двете просрочени плащания към МВФ (за 2 млрд. евро) и да покрият свои задължения към централните банки.

Това обслужване на задължения от страна на управляващите в Атина ще бъде факт, след като в края на миналата седмица беше одобрен спешен "мостови заем" от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM за целия ЕС) в размер от 7.16 млрд. евро.

Гръцките банки отново отвориха врати днес след триседмична "ваканция" и въвеждане на капиталов контрол. Някои ограничения върху тегленето на пари в Гърция ще бъдат облекчени, като вложителите ще могат да теглят до 420 евро седмично, ако тази сума не е била теглена през седмицата. Запазва се лимитът от 60 евро на ден. Бизнес транзакциите също ще бъдат ускорени.

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи.

В сила влизат и повишенията на ДДС, които бяха сред условията, поставени от кредиторите, преди да започнат преговорите по новия спасителен план. Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС), трябва да поддържа Гърция до приемането на трета спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *