ЕЦБ възстанови спешната ликвидна помощ

ЕЦБ възстанови спешната ликвидна помощ

(Атина, 16.07.2015, по "Ройтерс")

Европейската централна банка реагира бързо днес на резултатите от положителното гласуване късно през нощта на законодателните мерки в парламента в Атина, с които се изпълниха условията на кредиторите за започване на преговори за третия пакет от спешна финансова помощ.

Европейските институции очевидно оцениха позитивно случилото се в Атина и задвижиха напредочевидно подготвените предварително мерки. По времена конерентна среща а Еврогрупата се взе решение за отпускането на мостов заем от 7 млрд.евро за посрещане на неотложните плащания по дълга към 20 юли. Така ще бъде избягната възможността за банкрут на Гърция към ЕЦБ. Финансовите министри приветстваха решението в Атина и посочиха, че Гърция трябва да прокара втората серия от реформи до 22 юли.

Това решение даде достатъчно основание на ЕЦБ да поднови жизненоважното финансиране за гръцката финансова система в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ.

Според президента на ЕЦБ, "нещата се промениха. Днес получихме  серия новини, включително одобряването на пакет за мостовофинансиране с гласовете, многото гласове в различните парламенти, които позволи възстаонвяването на условията за повишаване на спешната ликвидна помощ“

Парламентите в Хелзинки и Вилнюс одобриха началото на преговорите, ден преди германския парламен да даде своя вот,докато Еропейската комисия заяви, че споразумението за кратко срочно мостово финансиране ще дойде скоро.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче, подчерта рисковете, които все още съществуват около преговорите, които трябва да се проведат през следващите седмици, заявявайки отново, че временната гръцка „почивка“ от участието в еврозоната все още е по-доброто решение.

След предопрежденията в доклада на МВФ от вчера за неуправлямостта на гръцкия дълг Шойбле каза, че съкращаването на дълга е несъвместимо с членстовото в ЕС и затова Гърциятрябва да напусне еврозоната, поне временно. „Но всичко това е може би по-доброто за Гърция“ декларира Шобле пред германското радио.

Гръцките банки са затворени вече трета седмица, с наложените ерки за капиталов контрол и ограничения на тегленията  от банкомати и няма да отворят до възстановяването на спешното финансиране от ЕЦБ.

Всичките 28 страни от ЕС вероятно ще се включат в мостовото финансиране, въпреки нежеланието на страни като Великобритания и Чешката република след като беше намерен компромис въпросните вноски в мостовото финансиране да бъдат гарантирани със средства на еврозоната.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *