И България ще плаща за гръцкия дълг, иначе ги чака „българизация“ на доходите

И България ще плаща за гръцкия дълг, иначе ги чака „българизация“ на доходите

Европа гласува 7 млрд. за Гърция и с наше участие, без тях в понеделник нашата съседка ще обяви фалит

 

Европейският съвет одобрява официално спешен заем от 7 милиарда евро за Гърция днес. Той ще бъде гарантиран от бюджета на 28-те държави-членки и на практика означава участие и на България. Брюксел обаче обеща компенсации на деветте страни извън еврозоната.

Представителите на 28-те страни-членки в Съвета по икономически и финансови въпроси постигнаха снощи принципно съгласие да се използва специален европейски фонд за набирането на 7 милиарда евро. Без тях в понеделник Гърция ще обяви фалит спрямо Европейската централна банка, което изправя пред риск от провал цялостният план за спасение на страната.

Мостовият заем се явява буфер за Гърция, която трябва да възстанови парите след старта на редовната й спасителна програма.

България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейския фонд за финансова стабилност – той се ползва с рейтинг ААА и може да заема от финансовите пазари при много ниска лихва. Ако Атина обаче не успее да върне заема, загубите ще бъдат за бюджета на ЕС и ще се разпределят процентно за сметка на данъкоплатците от 28-те държави, включително България.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *