Ципрас готов на компромис, Европа му постави три условия за сделка

Ципрас готов на компромис, Европа му постави три условия за сделка

Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82-86 млрд. евро

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната му е готова на "искрен компромис", за да бъде постигната още в неделя сделка с Европа за отпускане на спасителен заем срещу реформи. Ако това се случи, банковата система на южната ни съседка, която от две седмици е във ваканция, ще предотврати тежък срив.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че надали това ще стане толкова бързо, тъй като липсва най-важната валута – доверието към Атина. Финландският министър на финансите Александър Стуб пък каза, че Еврогрупата е успяла да предложи "много амбициозно предложение" за обсъждане от кредиторите на Гърция, но има три условия за да стане това.

Едното от тях е гръцкият парламент за приеме редица законодателни промени до 15 юли, за да се гарантира изпълнението на предложения от кабинета на Ципрас и одобрен от парламента в Атина в четвъртък спасителен план. Второто изискване е да се представят твърди мерки за социални, пенсионни и данъчни реформи, а третото е предприемане на действия по приватизация, предаде ББС.

По-късно стана ясно, че евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82-86 млрд. евро.

„Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато още днес, ако всички поискат това“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в неделя. Той пристигна на срещата на лидерите на страните, членуващи в еврозоната, която последва приключилата без успех в първите часове на неделя среща на финансовите министри от Еврогрупата. Заради дълбокото недоверие в обещанията на Гърция да приложи реално предвидените реформи срещу отпускането на нов заем за предотвратяване фалита на страната, Европа поиска още гаранции за прилагането на планираните оздравителни мерки.

Готов съм за още един искрен компромис. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас преди старта на срещата на ръководителите на държавите от еврозоната.

"Най-важната валута я няма – това е доверието и надеждността", каза от своя страна германският канцлер Ангела Меркел и добави, че очевидно в неделя Еврогрупата няма да може да произведе основа за споразумение с Гърция. Канцлерът призна, че преговорите ще бъдат много сложни. Тя заяви още, че няма да има споразумение на всяка цена.

"Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите“, посочи още Меркел.

Лидерите от еврозоната ще се борят до край, за да спасят стремглаво запътилата се към реалния фалит Гърция и тя да остане част от общата валута, но ще искат от крайнолевия премиер на страната Алексис Ципрас още в понеделник да внесе в гръцкия парламент за одобрение ключови законодателни промени, предаде Ройтерс. Това ще е сигнал за възстановяване на нарушеното доверие сред 19-те членки на еврозоната, за да подкрепят третия спасителен план на Гърция, искащ 53.5 млрд. евро срещу провеждане на реформи, твърдят финансови министри от ЕС.

Макар планът с мерките за оздравяване на бюджета и икономиката на Гърция да беше одобрен от парламента на Атина, съмненията на по-голямата част от страните от еврозоната, че Гърция ще ги въведе реално, надделяха по време на продължилата до първите часове в неделя среща на Еврогрупата. Тя приключи без одобрение на спасителния план, което бе нужно за насрочената за неделя следобед среща на върха на лидерите на всички държави от Евросъюза, която да даде финалното политическо решение за гръцката дългова криза.

Затова и тази среща бе отменена, за 17 часа българско време е насрочено поредното заседание на финансовите министри от еврозоната, но всички предварителни индикации са, че то също ще приключи без успех. Тъй като очакванията са разговорите да продължат отново до малките часове на нощта, бе отменена срещата на върха на ЕС, но не бе съобщена нова дата за провеждането й.

Междувременно лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че свика в Брюксел лидерите от лявото политическо семейство, за да обсъдят новите предложения на Гърция, а лидерите на европейски социалистически партии, чиито правителства са на власт, започнаха да оказват натиск над своите кабинети да подкрепят Гърция.

Водачът на управляващата френска социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис призова останалите леви партии в Европа да настояват за споразумение за спасяване на гръцката икономика, предаде Асошиейтед прес. В свое изявление тай посочи, че европейците "не разбират германската свръхреакция" спрямо Гърция се обърна към Германската социалдемократическа партия – младши коалиционен партньор в правителството на канцлера Ангела Меркел, да иска компромисно споразумение.

Не е ясно дали до 20 юли, когато Гърция трябва да върне 3.5 млрд. евро на Еворпейската централна банка, ще има конкретно решение по искането й за ново финансиране, с което да разплати част от борчовете си. Атина вече пропусна на 30 юни едно плащане към Международния валутен фонд, банките в страната втора седмица остават затворени и икономиката вече изпитва ликвидна криза. Ако това продължи, гръчката банкова система ще се срине.

Така правителството на СИРИЗА има седем дни, за прокара в парламента необходимите закони за реформи, които да убедят еврогрупата, че този път гръцките власти имат сериозни намерения.

Разривът на доверието е толкова голям, че просто е невъзможно да постигнем споразумение, коментира финансовият министър на Словакия Петер Кажимир преди новата среща на Еврогрупата в неделя.

Главният проблем в преговорите на Еврогрупата за Гърция е липсата на доверие сред кредиторите към Атина и към способността на гърците да изпълнят програмата за реформи в замяна на ново финансиране при облекчени условия от еврозоната. Това заяви при пристигането си за ново извънредно заседание на Еврогрупата министърът на икономиката и финансите на Италия Пиер Карло Падоан, цитиран от ТАСС.

"Гърция трябва още в понеделник да предприеме всички необходими парламентарни действия, за да стане състоятелна програмата й за реформи", допълни Падоан. Според него днес "няма да бъде постигнато окончателно споразумение" по програмата за помощ за Гърция. Може да става дума "само за препоръки да започнат преговорите" за оформяне на трета програма за помощ за Гърция, уточни италианският финансов министър.

Кипърският министър на финансите Харис Георгиадис смята, че може да бъде намерен начин за запазването на мястото на Гърция в еврозоната, предаде Асошиейтед прес. Той обаче предупреди, че решенията, базирани на "популизъм, девизи и крайности", няма да доведат до споразумение.

Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, каза финландският министър на финансите Александър Стуб при пристигането си за участие в извънредната среща на финансовите министри от еврозоната.

Очертава се ясно разделение на две групи. По-малобройната, начело с Франция, лобира за спасяването на Гърция на всяка цена и настоява за нов бърз заем и опрощаване на част от дълговете ѝ. Втората по-голяма група, начело с Германия, но също и Финландия, Холандия и източноевропейците,  е скептично настроена и иска повече гаранции преди да се подпишат за трети път под гръцко финансиране.

"Мерките, предложени от Гърция просто са неадекватни и на този етап тя не може да получи повече заеми. Не само ние бяхме на тази позиция. На нашето мнение бяха и повечето от страните членки", коментира в събота финансовият министър на Финландия Александър Стуб. Той бе приканен вчера от финландския парламент да договори излизане на Гърция от еврозоната.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция. "Надявам се, че утре ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Излизането на Гърция от единния валутен блок, по-известно като "Грекзит", дълго време бе тема табу, но германски вестник съобщи, че този вариант официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска над 53 млрд. евро, за да покрие заемите на страната си през следващите 3 години. Сумата може да нарасне до 70 млрд. евр, ако се рекапитализират източените гръцки банки.

"Мисля, че, ако се стигне до споразумение, банките ще отворят в рамките на седмица след като Европейската централна банка осигури ликвидна помощ. Отстраняването на капиталовия контрол ще отнеме няколко месеца. Процесът ще бъде бърз, стига да имаме договореност за финансовия механизъм" посочи той.

В случай че кредиторите и Атина се договорят, транзакциите между фирмите ще бъдат възстановени веднага, увери гръцкият министър на икономиката. На облекчения могат да се надяват и експортните и туристическите компании.

Категории Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *