12-те условия, които Еврогрупата постави на Гърция

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

12-те условия, които Еврогрупата постави на Гърция

(12.07.2015, "Политико")

Предложенията на Еврогрупата, които в момента се обсъждат на ниво държавни лидери на страните от еврозоната, включват ключови реформи, които Гърция трябва да приеме като закони до сряда.

В световните медии изтече списък с 12 условия за реформи, които Еврогрупата иска от властите в Атина. Според редактора в "Политико" Тара Палмиери, която първа публикува списъка, исканията трябва да бъдат изпълнени до сряда. Няма обаче официален коментар по темата, а някои коментатори изразяват съмнения, че всички тези закони трябва да се прокарат до сряда.

В изтеклите 4 страници, за които се твърди, че се обсъждат в момента от европейските лидери, може да се види и германското предложение за "временно излизане на Гърция от еврозоната". То обаче е в скоби, което според Тара Палмиери от "Политико" означава, че по него няма единодушие в Еврогрупата.

"В случай на провал на опитите за постигане на споразумение на Гърция ще бъде предложено да договори бързо временно излизане от еврозоната, с възможност за преструктуриране на нейния дълг", се казва в текста.

Ето списъка с условия, изтекъл от "Политико":

– Реформа в ДДС

– Разширяване на данъчната основа

– Устойчивост на пенсионната система

– Приемане на граждански процесуален кодекс

– Гарантиране на независимостта на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ

– Пълно прилагане на автоматичното съкращаване на разходи

– Прилагане на директивата за възстановяване и преструктуриране на банките

– Приватизация на електроразпределителната мрежа

– Решителни действия по лошите кредити

– Гарантиране на независимостта на приватизационния орган TAIPED

– Деполитизиране на гръцката администрация

– Връщане на тройката в Атина

По-късно "Политико" уточни, че за първите седем условия трябва да бъдат приети закони до сряда, а за останалите пет – да се направи ясна времева рамка.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекрати преговорите между всички 18 делегации и събра ключовите играчи с цел постигане на компромиси. По последна информация преговарят Алексис Ципрас, финансовият министър Евклид Цакалотос, Ангела Мерке и Франсоа Оланд.

Изтеклите предложения включват и възможността Гърция да предаде активи на стойност над 50 милиарда евро на институции от еврозоната, като тези активи бъдат приватизирани. Това би се случило, ако властите в Атина не успеят значително да ускорят приватизационната програма. Според британския вестник "Гардиън" това би било огромна загуба на суверенитет, дори за държава, която е била строго контролирана от МВФ, ЕЦБ и ЕС през повечето време от последните пет години.

Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82-86 милиарда евро, пише още в документа. Еврогрупата призовава тройката международни кредитори на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) да проучат евентуалното намаляване на тази сума, отбелязва "Франс прес".

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *