Решителна среща на Еврогрупата

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Решителна среща на Еврогрупата

(Брюксел, 11.07.2015, "Гардиан")

Всеки момент в Брюксел е предвидено да започне срещата на Еврогрупата.  На дневен ред е предложеният от премиера Ципрас и одобрен от парламента в Атина тригодишен план за спешна финансова помощ в обем от 53 млрд. евро. В замяна Ципрас се е обвързал със съкращения в бюджетните разходи от 13 млрд. евро, което е завой на 180 градуса след като миналата неделя гръцкият народ отхвърли по призива на управляващата коалиция аналогичен план.

С пристигането на финансовите министри на еврозоната все повече се засилват слуховете,  че надеждите за успешното приключване на разговорите днес не са много големи. Комисарят по икономическите въпроси в ЕК Пиер  Московици преди влизането на срещата на ЕврогрупатаСпоред два независими източника на „Ройтерс“  изгледите за успешен изход от разговорите не са много големи – евентуално шансът е 50-50. Тези източници са от работната група, която предшества срещата на финансовите министри. Единият от източниците вчера бе абсолютно сигурен, че ще има споразумение, но очевидно има някакво развитие. Причината за колебанията е, че големите разходи за финансирането на спасителната програма за следващите три години са „твърде големи и твърде неочаквани“.

Не бива да се забравя, че при разговорите в края на юни ставаше въпрос за продължаване на тогавашната втора програма евентуално до края на годината, а не за нов тригодишен план. За това ще се искат много преговори и накрая правителството на Ципрас може да се изправи с много по-тежки искания на „тройката“/“институциите“ (ЕС, МВФ и ЕЦБ), отколкото онези, които обсъждаха предходните правителства.

Днешната среща може да завърши с всякакъв резултат. Говорителят на германското финансово министерство, Франк Пол Вебер отказал, според „Ройтерс“ да коментира съобщението на днешния брой на „Билд“, че според Фолфганг Шойбле гръцките предложения са недостатъчни и че той се противопоставя на нови преговори.

Късно през нощта изтече информацията, потвърдена днес от много информационни източници, че представителите на тройката са изучили внимателно гръцкия документ и са информирали председателят на Еврогрупата Дизелблум, че Гърция се нуждае от свежо финансиране в обем от 74 млрд. евро, което е повече от поисканата от Гърция спешна помощ. В тази сума се включват 16 млрд. евро от МВФ, която ще бъде отпусната, ако базираната във Вашингтон институция се съгласи да се включи в новия пакет финансова помощ. Освен това е споменато, че Гърция може да набере част от необходимите средства на световния пазар на дългове.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг“ днес също съобщава за този отговор на институциите, посочвайки че трите институции са „предпазливо позитивни“, но са добавили, че каквато и да е нова програма трябва да включва „времеви и структурни жалони и количествени стандарти“ за реализираните реформи.

Така че днес предстои горещ в политически и технически смисъл ден на дискусии и преговори. Срещата на финансовите министри е насрочена за 14.00 ч белгийско време. Както се казва в официалната програма на срещата „Еврогрупата ще дискутира последните предложения на гръцкото правителство за финансова помощ в рамките на Европейския механизъм за стабилност и новите техни предложения за дневния ред на реформите. Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще представят своята оценка на рисковете за финансовата стабилност на еврозоната, гръцките финансови нужди и устойчивостта  на гръцкия държавен дълг. На основата на тази оценка министрите ще разменят вижданията си дали това е достатъчна база да стартирането на формални преговори за нова програма за финансова помощ за Гърция. Програмите за финансова помощ в рамките на Европейския механизъм за стабилност се договарят от Комисията, в сътрудничество с ЕЦБ и на базата на мандат, даден от Еврогрупата. Там, където е възможно, се търси активното участие на МВФ“. 

Ако не бъде постигнато позитивно решение, това би било началото на края на гръцкото участие в еврозоната. В такъв случай насрочената за утре среща на лидерите на целия ЕС вероятно ще обсъди последиците от подобно развитие и как ЕС да се справи с последиците. В такъв случай ЕЦБ едва ли предоставила повече помощ за затворените в момента гръцки банки и това би тласнало страната в още по-голям хаос и криза. При позитивен изход срещата в неделя може и да се отмени, въпреки че е възможно лидерите да желаят да чуят лично от Ципрас за поетите ангажименти.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *