Срещата на върха за Гърция се отлага, лидерите разделени

Срещата на върха за Гърция се отлага, лидерите разделени

Как ще приключат новите разговори на финансовите министри, които вероятно ще продължат до късно в неделя заради острите разногласия между страните от еврозоната за това дали да се окаже финансова подкрепа на изпадналата в технически фалит Гърция

Насрочената за неделя среща на върха на ЕС, от която се очакваше политическото решение дали да се подкрепи нов спасителен план за Гърция или страната за поеме към изхода на еврозоната, бе отложена, след като предишния ден голяма част от финансовите министри от Еврогрупата изразиха скептицизъм към обещанията на Атина за реформи и не успяха да постигнат споразумение по сложния казус.

Затова те се събират отново в неделя в 14 часа по Гринуич, а преди старта на срещата им председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви за отмяната на политическите разговори по темата.

Сега се очаква как ще приключат новите разговори на финансовите министри, които вероятно ще продължат до късно в неделя заради острите разногласия между страните от еврозоната за това дали да се окаже финансова подкрепа на изпадналата в технически фалит Гърция, която миналия четвъртък внесе пред международните си кредитори ново искане за спасителен заем за 53.5 млрд. евро срещу провеждането на тежки реформи, които бяха подкрепени от гръцкия парламент.

Главният проблем в преговорите на Еврогрупата за Гърция е липсата на доверие сред кредиторите към Атина и към способността на гърците да изпълнят програмата за реформи в замяна на ново финансиране при облекчени условия от еврозоната. Това заяви при пристигането си за ново извънредно заседание на Еврогрупата министърът на икономиката и финансите на Италия Пиер Карло Падоан, цитиран от ТАСС.

"Гърция трябва още в понеделник да предприеме всички необходими парламентарни действия, за да стане състоятелна програмата й за реформи", допълни Падоан. Според него днес "няма да бъде постигнато окончателно споразумение" по програмата за помощ за Гърция. Може да става дума "само за препоръки да започнат преговорите" за оформяне на трета програма за помощ за Гърция, уточни италианският финансов министър.

Кипърският министър на финансите Харис Георгиадис смята, че може да бъде намерен начин за запазването на мястото на Гърция в еврозоната, предаде Асошиейтед прес. Той обаче предупреди, че решенията, базирани на "популизъм, девизи и крайности", няма да доведат до споразумение.

Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, каза финландският министър на финансите Александър Стуб при пристигането си за участие в извънредната среща на финансовите министри от еврозоната.

Преговорите тази нощ не дадоха резултат, заради несъгласието на мнозинството от министрите с гаранциите, обещани от Атина за провеждането на реформите.

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина – дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Държавите не могат да се разберат дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване. По неофициална информация единствената държава, която е на неутрално становище, е Австрия.

Очертава се ясно разделение на две групи. По-малобройната, начело с Франция, лобира за спасяването на Гърция на всяка цена и настоява за нов бърз заем и опрощаване на част от дълговете ѝ. Втората по-голяма група, начело с Германия, но също и Финландия, Холандия и източноевропейците,  е скептично настроена и иска повече гаранции преди да се подпишат за трети път под гръцко финансиране.

"Мерките, предложени от Гърция просто са неадекватни и на този етап тя не може да получи повече заеми. Не само ние бяхме на тази позиция. На нашето мнение бяха и повечето от страните членки", коментира в събота финансовият министър на Финландия Александър Стуб. Той бе приканен вчера от финландския парламент да договори излизане на Гърция от еврозоната.

Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция. "Надявам се, че утре ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Излизането на Гърция от единния валутен блок, по-известно като "Грекзит", дълго време бе тема табу, но германски вестник съобщи, че този вариант официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска над 53 млрд. евро, за да покрие заемите на страната си през следващите 3 години. Сумата може да нарасне до 70 млрд. евр, ако се рекапитализират източените гръцки банки.

Ограниченията върху банковия сектор в Гърция обаче не се очаква да бъдат отменени скоро.

Ограниченията върху тегленето от банкомати и изнасянето на суми от Гърция ще останат в сила поне още няколко месеца, дори ако в неделя се стигне до споразумение с кредиторите, заяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис.

"Мисля, че, ако се стигне до споразумение, банките ще отворят в рамките на седмица след като Европейската централна банка осигури ликвидна помощ. Отстраняването на капиталовия контрол ще отнеме няколко месеца. Процесът ще бъде бърз, стига да имаме договореност за финансовия механизъм" посочи той.

В случай че кредиторите и Атина се договорят, транзакциите между фирмите ще бъдат възстановени веднага, увери гръцкият министър на икономиката. На облекчения могат да се надяват и експортните и туристическите компании.

 

 

 

 

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *