Цакалотос внесе очакваното гръцко предложение

ГРЪЦКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА

Цакалотос внесе очакваното гръцко предложение

Новият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос е поискал официално нов тригодишен спасителен план в рамките на Европейския механизъм за стабилност.

Онова, което Гърция се ангажира да направи в замяна е „да прокара задълбочена програма за реформи, включваща мерки, които да бъдат приложени в сферата на фискалната устойчивост, финансовата стабилност и дългосрочния икономически растеж“.

Важният момент в писмото, който може да прочетете тук, е в заявената от Цакалотос готовност Гърция да приложи „незабавни“ мерки още от началото на следващата седмица.

В тях се включват „мерки за реформиране на данъчната система“ и „мерки, свързани с пенсиите“ – две от областите, по които се оказа толкова трудно стигането до споразумение през последните месеци.

Цакалотос обещава детайлите по тези предложения в четвъртък, както и „пълен и специфичен график на реформите на дневен ред“ за преценка от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия.

Показателна е липсата на конкретни искания за съкращаването на дълга: „Гърция посреща със задоволство възможността да проучи потенциалните и възможни мерки, така че нейният свързан с публичния сектор дълг да стане едновременно устойчив и поносим в дългосрочен план.“

Гърция не посочва каква точно сума ще иска за този план, но се предполага, че става въпрос за около 50 млрд. евро. Източници от Международния валутен фонд считат, че подобен план би се равнявал на стойност до 70 млрд. евро.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *