Папа Франциск с важно послание в Боливия

ВАТИКАНА

Папа Франциск с важно послание в Боливия

(Санта Круз, 10.07.2015, "Тайм"): Ако не е станало ясно досега, вече е: Папа Франциск не е умерен в своите виждания.

В една, според някои наблюдатели „почти революционна“ и продължила 55 минути реч в Боливия, папата се обяви в четвъртък за „структурна промяна“ в глобалната икономика, която се развива „противно на плана на Исус“.

Папа Франциск и неговите предшественици са се обявяли и преди за структурни реформи в световната икономика, но речта му в четвъртък вечер, адресирана до бедните боливийци отива много по-далеч и е над предишните заявления. „Бъдещето на човечеството не е единствено в ръцете на великите лидери, великите сили и елити“, каза той. „То се намира фундаментално в ръцете на хората и тяхната възможност да се организират. Аз съм с Вас.“

Ако очакваното му послание към Конгреса на САЩ по време на предстоящото му посещение през септември бъде с аналогично звучене, говорителят на Камарата на представителите ДгонБейнър и лидерите на двете партии сигурно ще съжаляват за отправената покана към 78-годишния йезуит и глава на Римокатолическата църква.

Ето какви да четирите основополагащи камъка на неговата революция:

  1. Земя, жилище, работа са „свещени права.“ В може би най-силното си изявление досега, папа Франциск твърди, че всеки човек има дадено му от Бога право да има работно място, за притежава земя и да има жилище. Това, разбира се, не е нито обещанието, нито целта на съществуващата икономическа система в САЩ и по света. Това отива твърде далеч и отвъд традиционната социално доктрина на католическата  църква, признаваща достойнството на труда, но без да отиде дотам, че да обяви, че всеки човек има дареното му от Бога право да има работно място.
  2. Човекът, а не печалбата е в центъра на глобалната икономика. Назовавайки  необузданият капитализъм „приглушена диктатура“ и „дяволски тор“, папа Франциск твърди, че когато „управлява неограниченото преследване на парите“, тогава „службата на общото благо остава загърбена“. Папата призовава хората да се противопоставят на това: „Нека всички кажем НЕ на икономиката на изключване и неравенството, където управляват парите, а не службата на общото благо. Такава икономика убива. Такава икономика изключва. Такава икономика унищожава Майката Земя.“
  3. Не можем да чакаме промяната. В скорошна своя енциклика, Папа Франциск констатира, че „прогнозите за Страшния съд“ за околната среда „вече не могат да бъдат посрещани с ирония или безразличие“. В четвъртък той посочи, че същото се отнася и за икономическата несправедливост. „Времето ни, братя и сестри изтича. Вие все още не се изяждаме един друг, но изяждаме нашия общ дом.“ За да погледнат с отворени очи съществуващата икономическата ситуация, папата призовава хората да не се страхуват да кажат „ние желаем промяна“.
  4. Съществената и трайна промяна трябва да започне отдолу. Папата наблегна, че структурната промяна „няма да е резултат от едно единствено политическо решение Промяната отдолу работи, заяви папа Франциск, защото, когато хората се окажат „пленени във водовъртежа на бурята на живота“, те са дълбоко трогнати и притиснати да действат.

Речта на папата не намирисва нито на социализъм, нито на комунизъм, а е една радикална проповед на евангелието на Исус Христос. „Да действаме по посока на едно справедливо разпределение на плодовете на Майката Земя и на човешкия труд не е форма на филантропия“, заяви той. „Това е морално задължение. Като християни, за нас тази отговорност е дори още по-голяма: това е Божа заповед. Защото става въпрос да дадем на бедните и на народите онова, което им принадлежи по право.“

Ако папа Франциск успее да убеди Конгреса на САЩ в тези си идеи, тогава може би светът ще започне да вярва в онова, което много бедни хора вече знаят – че Франциск наистина е викарият на онзи беден човек, дошъл тук преди две хилядолетия, за да спаси своя народ. 

Папа Франциск и президентът на Боливия Ево Моралес, Санта Круз, 10 юли 2015 г. 

 

 

 

 

Папа Франциск и президентът на Боливия Ево Моралес, Санта Круз, 10 юли 2015 г.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *