Украйна спира да купува газ от Русия

Украйна спира да купува газ от Русия

Продължава транзита на руски газ през страната за европейските клиенти на „Газпром“

Украинската компания "Нафтогаз" обяви във вторник, че от 1 юли прекратява закупуването на газ от руската компания "Газпром" до съгласуване на условията за доставките, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Нафтогаз" уточнява, че ще продължи да осигурява транзита на руски газ през Украйна за европейските клиенти на "Газпром".

Във Виена вече се състояха тристранни преговори за газовите доставки, с участието на руския министър на енергетиката Александър Новак и неговия украински колега Володимир Демчишин, заедно със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

След преговорите тримата обявиха, че Русия и Украйна не са успели да постигнат окончателно споразумение за доставките. Новак заяви вчера, че решението на Украйна да не купува газ от Русия е политическо.

"Няма никакви основания за прекратяването на закупуването на руския газ. Предложената цена, като се отчитат отстъпките, е повече от конкурентноспособна. Това решение може да бъде само политическо, тук няма никаква икономика", заяви Новак.

По думите му Русия няма да коригира размера на отстъпката в цената на газа за Украйна, тъй като увеличението й може да създаде непазарни условия.

"Това е абсолютно конкурентноспособна пазарна цена в размер на 247 долара, защото сме много учудени, че Украйна иска много по-ниска цена – това не съответства на днешната пазарна конюнктура", изтъкна руският министър.

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *