Секретни документи от Саудитска Арабия на светло

УИКИЛИЙКС

Секретни документи от Саудитска Арабия на светло

Сайтът „Уикилийкс“ започна да публикува на 19 юни документи на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия. Според сайта, цитиран от световните медии, той вече е публикувал 61 205 документа и телеграми като първа част от над половин милион документа, които смята да обнародва на порции през следващите няколко седмици  под надслов „Саудитските телеграми“.

В съобщението Джулиан Асандж заявява, че „телеграмите хвърлят светлина върху един все по-непредсказуем и обвиващ дейността си в секретност диктаторски режим, който не само празнува стотното обезглавяване за годината, но вече се е превърнал в заплаха за съседите си и за себе си“.

„Уикилийкс“ съобщи, че ще включи в публикацията секретни вътрешни документи на правителството и телеграми от посолствата на страната по света. Според сайта, телеграмите „дават ключ към действията на кралството и как то оперира в установената от него система от съюзи и как е консолидирало позицията си на регионална суперсила в Близкия изток, включително посредством корумпирането и привличането на ключови личности и институции“.

Сред публикуваните документи е и публикация на лични данни на Хилъри Клинтън и на заместник държавния секретар Виктория Нюланд по време на посещение в Саудитска Арабия през март 2012 г. Медиите в САЩ припомнят, че Саудитска Арабия е сред спонсорите на Фондация „Клинтън“, за което президентската кандидатура на Хилъри Клинтън сега е подложена на сериозни критики.

Групата на Асандж не посочва да е получила документите от един-единствен източник. Прессъобщението обаче, цитира признанието на външното министерство, че е станало жертва на компютърни хакери през май. Скоро след това група, наричаща се Йеменска киберармия започна да праща отделни секретни материали на различни уебсайта.

(По материали от електронното издание на сп. "Тайм")

Категории Медии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *